A Tóth József blog

A Tóth József blog

Energia az életért!

2018. március 17. - The55man

0d974fcd-2ee2-4958-881e-a0788faaa9fc.jpeg
Siker.

Mindenki akarja, de mindenkinek mást jelent. Van akinek egy szerető családot. Van akinek pénzt és hírnevet ! Vannak akiknek egészségük visszaszerzését, egy fontos vizsga teljesítését jelenti és persze olyanok is akiknek újévi fogadalmuk betartását! Végtelen sok vàltozat létezik. Még olyan is van akinek magánrepülőt és egy fekete Audi R8-at. ( Én természetesen az utóbbiról semmit sem tudok )

Mind harcolunk érte a saját szintünkön. Vannak akik kétségbeesetten!

Azonban...

Statisztikák szerint 6 hét elteltével az újévi fogadalamat tettek 92 százaléka elbukott és nem jobb a helyzet a többi területen sem. Ami azért érdekes, mert...

Több százezer internetes oldal, tanárok, coachok ezrei állnak rendelkezésre bárki számára aki a siker érdekében tanulni, növekedni szeretne. Ott vannak az egyetemek, kurzusok, könyvtárak és rengeteg tanfolyam amelyik mindegyike erre a célra jött létre. Az információ könnyebben elérhető mint valaha. Ez ma nem lehet akadály. Akkor viszont mi ? Amíg szerintem ez a lista hosszú lehet, van 1 dolog ami minden sikerben vagy sikertelenségben közös...

Sportolók. Politikusok. Tanárok. Tanulók. Fizikai munkások. Nem számít milyen területen, de a legjobbakban egy biztosan közös! Bővelkednek az ENERGIÁBAN!

Magas energiaszint = magas teljesítmény.
Alacsony energia = alacsony teljesítmény.

A milliódolláros kérdés...

Honnan ered az ENERGIA ? Miért van, hogy egyesek egész nap olyanok mint a duracell nyuszi, mások pedig mintha kómában élnének ?!

Ha visszagondolok a korábbi kudarcaimra és sikereimre, nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy mennyire fontos szerepet játszott az energia mindkettőben. Alacsony energiaszinttel a kudarc nem kevesebb mint garantált. Emlékszem amikor motocross versenyző voltam. Összességében jól bírtam a strapát, de a rajt után nekem percekre volt szükségem, hogy magamhoz térjek, egyszerűen azért mert fogalmam sem volt, hogyan kell megfelelően táplálkozni. Sajnos akkoriban nem volt a kezemben az amit te fogsz megtanulni néhány sorral lejjebb. Ahogy változtattam az étkezésemen és betartottam néhány fontos szabályt, rendkívül pozitív valtozások álltak be a közérzetemben. Nem voltam többé fáradt. Nem álmosodtam el napközben. Többet tudtam teljesíteni és még néhány kilótól is megszabadultam. Arra a következtetésre jutottam, hogy AZ ENERGIA EGYSZERŰEN MINDEN!

A táplálkozásunk, a légzés, a környezet és az egyén pszichológiája is iszonyatosan befolyásolja az energiaszintünk, én most kifejezetten a táplálkozásra fókuszálok és az alapján ami nálam feltűnően jól működött 7 darab stratégiát mutatok, amikben megvan az erő, hogy bárkit aki betartja őket energikussá vagy ha nem akkor letargikussá tegyenek ! Komolyan!

Évek óta keresem a válaszokat a következő kérdésekre!
Miét különbözünk mi emberi lények annyira a viselkedésünkben? Miért tesszük amit teszünk ? Miért van akkora különbség az életszínvonalunkban és mi alakitja a sorsunkat? Hogyan érünk el eredményeket és persze, hogy mi különbözteti meg a legjobbakat az átlagosoktól ?! Aki keres az talál. Jó tanács! Az energiaszintünk mindössze egy a sorsunkat alakitó erők közül , de az egyik legfontosabb és olyan előfeltétel ami nélkül semmilyen kimagasló dolog még nem született ezen a világon. Örülök, hogy eddig itt maradtál velem és kívánom, hogy te is legalàbb annyi hasznot húzz ezekből a stratégiàkból mint amennyit nekem sikerült! Nézzük őket sorban:

1) Ne edd túl magad.

Tudom, hogy könnyebb mondani mint megcsinàlni, de adok néhány tippet ami jól működik.
o Kisebb tányért használj a szokásosnál.
o Kapj be néhány falatot étkezés előtt 20 perccel.
o Sűrűbben egyél keveset.
o Aludj legalább napi 7 órát
o Az, hogy mennyi vizet tartalmaz a taplálékod, erősen befolyásolja hogy a következő étkezés alkalmával mennyire fogod kivánni az ételt. Minél több a víz, annál kisebb lesz az étvágy.

2) Délig csak gyümölcs.

Okè. Tudom mit tanítottak az iskolában. Reggelizz úgy mint egy király. Reggelizz is, ha hízni szeretnél és felesleges kalóriákkal akarod bombázni a szervezeted. Egyébként ne egyél délig semmilyen szilàrd táplálékot csak gyümölcsöt és azt is mértékkel, mert némelyiknek túl magas a cukortartalma. Tudom most van aki azt hiszi, hogy a reggeli elengedhetetlen és anélkül nem indul be a nap. Badarság. Most komolyan... Találkoztál már valakivel aki fáradtságra panaszkodott mert kihagyta a reggelit ? Én sem. Oldalakon keresztül magyarázhatnám miért olyan fontos és egészséges ez a szokás, de inkább probáld ki egy héten keresztül és többé nem fogsz kételkedni.

3) Szénhidrát helyett zsír.

Szinte hallom ahogy mondod! Te megbuggyantál Józsi ? A zsír a legrosszabb amit csak ehetünk. Nos, a legújabb orvosi kutatások szerint nem. Tudtad, hogy az agyunk 75 százaléka zsír ? Bizony. Egyél bátran kókuszolajat, lenmagot, tojást, vajat, halakat! Bár szinte az egész társadalom elhitte, hogy zsír helyett szénhidrátot kell fogyasztanunk, az eredmények amit azóta az orvosi rendelőben produkálunk siralmasak és a helyzet egyre rosszabb. Csökkentsd le a szénhidrátot és növeld meg az egészséges zsírokat ( pl omega 3 ). Nagy szivességet teszel az agyadnak!

4) Víz. Víz. Víz.

Igyál jóminőségű vizet és fogyassz vízben gazdag táplálékot! Amikor azt mondom igyál vizet, úgy értem sok sok vizet. Legalább három litert naponta. Vagy négyet. Vagy ötöt... Mindenki tudja, hogy a testünk legnagyobb része víz. Tegyünk róla, hogy ez így is maradjon.

5) Fehérjét és szénhidrátot NE fogyasszunk egyszerre. Soha.

Valószínűleg ez a legfontosabb szabály! Mégpedig, azért mert az egyik lebontásához savas a másikéhoz pedig lúgos környezetre van szükség. Együtt fogyasztásuk esetén a két különböző környezet semlegesíti egymást és órákig elhúzódik az emésztés és közben rengeteg idegi energia vész kárba. Letargikusak és lusták leszünk az emésztés alatt. ( bár a sülthúst a legtöbben rizzsel és krumplival szeretik, mi próbáljuk meg salátával enni. A szervezetünk hálás lesz érte )

6) Táplálékkiegészítők.

Használd őket bátran. Kurkuma, D vitamin, C vitamin, Omega 3, multivitaminok. Kevés téma van a tàplálkozással kapcsolatban amiben az orvosok egyetértenek. ( nem is biztos, hogy van ilyen ) Azonban a vitaminok és ásványi anyagok fontosságát rendszerint elismerik. Én hiszek nekik.

7) Szabadulj meg a gluténtól.

Kutatások ezrei bizonyitják ennek a fehérjének az emberre gyakorolt káros hatásait. Tegyél egy szivességet az agyadnak és az idegrendszerednek. Csökkentsd le a pékáruk, tésztàk fogyasztását és nem csak több energiád lesz de a mentális képességeid is javulni fognak.

A fentiek remekül működnek nálam és nálad is fognak ha alkalmazod őket. Pusztán a lista elolvasása és ilyen olyan vélemény megfogalmazása sehová sem vezet! Nem azért írtam ezt a blogot, hogy prédikáljak neked. Azért írtam mert tudom, hogy működik. Azért mert tudom, te is szeretnéd ha működne. Tudom, hogy így van és nem számít honnan. Nézhetünk másokat, hogy mit kezdenek az életükkel és irigykedhetünk rájuk, vagy nézhetünk a tükörbe és vàltoztathatunk mi is néhány dolgon. Kezdhetnénk azzal amit megeszünk. Mondtam már, hogy van hozzá néhány tippem ?

-TJ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr5013748928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása