A Tóth József blog

A Tóth József blog

2018. május 02. - The55man

357ee2c1-c6ec-43e6-b139-121fe25c9f04.jpegMiért nem sikerül betartani a diétát ?
Miért szeretnénk figyelmet kapni ?
Miért nem oldjuk meg a problémát, amire tudjuk a megoldást ?
Miért maradunk meg egy kapcsolatban amikor tudjuk, hogy rossz nekünk és rossz a másiknak is ?

Nem mindig könnyű magyaràzatot találni arra, miért cselekszünk bizonyos módon és milliónyi történet kering arról, miért tesszük meg azokat az őrült dolgokat amiket fenn említettem, mégis elárulhatom, hogy mindegyik viselkedés ( őrült vagy sem ) visszavezethető 6 egyszerű okra. Sőt. Minden egyes megmozdulás, gondolat és érzelem amit te és én teszünk, megtapasztalunk az mind-mind visszavezethető erre a 6 okra. Mindegyik.

Lehetsz fekete vagy fehér. Magas vagy alacsony. Élhetsz északon vagy délen, keleten és nyugaton akkor is ezek a szükségletek állnak majd a cselekedeteid mögött.

Ha ezek viszonylag magas szinten kielégülnek egy cselekvésben akkor jól érzed magad. Ha nagyon magas szinten akkor eufórikusan.

Ha nem...

Unalom. Félelem. Erőtlenség. Kétség. Frusztráció. Passzivitás lépnek be az életünkbe.

A szükségletek amikről beszélek nem célok vagy vágyak, hanem a szó szoros értelmében szükségletek. Mi pedig mindig megtaláljuk a módját, hogy kielégítsük őket. Az, hogy ezt pozitív, semleges vagy negatív módon tesszük az rajtunk áll.
Sajnos a legtöbb ember módszere nem fenntartható, rövid távon működik, de hosszú távon ártalmas. Nagyon ártalmas...

Rágyújtunk egy cigire. Iszunk egy pohárral. Hazudunk, hogy elkerüljük a konfliktust.. Mind működnek abban a pillanatban. Hosszú távon viszont... halálosak is lehetnek

Apropó. Az emberek feladják az álmaikat. Lemondanak a céljaikról. Még a sajàt értékeiket is megsértik, hogy kielégüljenek a szükségleteik. Komolyan :(

Amikor meglátod melyek ezek a szükségletek, könnyen megértheted miért cselekszel úgy ahogy. Megértheted azt is, miért teszünk olyan furcsa dolgokat ( ráadásul újra meg újra ) . Más szemmel nézel ezentúl az emberekre és biztos vagyok benne, hogy sokkal több empátiát érzel majd irántuk.

Most, hogy ezt mind elmondtam nézzük azt a 6 szükségletet:

1) Bizonyosság.
Végülis minden emberi viselkedés akörül az ösztönzés körül forog, hogy örömöt szerezzünk magunknak és a fájdalmat elkerüljük. A folyamatos fájdalom folyamatosan kárt okozna a testben. Az pedig végül halálhoz vezetne. A bizonyosság annak a biztosítása, hogy elkerüljük ezt a fájdalmat és örömben lesz részünk. Kényelemben. Amíg ez a szükségletünk veszélyben van addig nehèz tisztán gondolkodni. Ezért akarjuk tudni mi jön legközelebb, ezért kerüljük a kockázatot. Tulajdonképpen még a saját elvárásainkat is lecsökkentjük, nehogy túl nagyot csalódjunk érzelmileg. Biztosra akarunk menni. Vannak akik irányítani akarják a környezetükben lévőket. Milliónyi módja van annak, hogy kielégítsük ezt a szükségletet. A kérdés, hogy a te agyad mit mond, minek kell történnie ahhoz, hogy bizonyossàgot érezzen ?!

2) Változatosság
Bár semmi baj nincs a bizonyossággal előbb vagy utóbb nagyon unalmas tud lenni. Szóval kell, hogy legyen egy olyan szükséglet ami az ellenkező irányba mozgat minket. Ez a változatosság. Az a hely ahol a szenvedély lakik. Az izgalom és a lelkesedés. Ha drámaian szomorú a hangulatod és nem teszel semmit azért, hogy ez változzon, előbb vagy utóbb lehet, hogy mégis jobb kedved lesz ? Igen vagy nem ? Persze. Az emberi idegrendszernek szüksége van változatosságra.

3) Jelentőség / Fontosság
Annak a szükséglete, hogy különlegesek legyünk. Egyediek. Szükség legyen rànk és fontosnak érezzük magunkat. Megkaphatod ezt azzal, hogy feltűnőbben öltözködsz mint bárki más. Többet keresel mint bárki más ( vagy azt mutatod ). Lehet neked a legtöbb tetoválásod vagy éppen gyűjtheted a diplomákat is ( az utóbbiak lehet megsértődnek, hogy egy mondatban írtam le őket a tetoválással. Ők ennél jobbak ) Van aki azt mondja, hogy ő egyszerű katolikus ember, nincs szüksége rá, hogy különleges legyen. Azt viszont tisztàzni fogja, hogy a katolikus vallás mindenek felett àll, szóval ő ezt használja ahhoz, hogy különleges legyen. Sajnos sokaknál az a trend, hogy nagyobb problémájuk van mint bárki másnak, amit persze világgá is kürtölnek. Ők így akarnak figyelemhez jutni. Mindenki megtalálja a saját módját. A kérdés, hogy pozitív, semleges vagy negatív ez a mód. Illetve mennyire veszélyezteti a negyedik szükséglet kielégítését, ami nem más mint a...

4) Szeretet/ Kapcsolódás
Amit mind a legjobban akarunk. Tulajdonképpen az összes jelentőség dolgot azért akarjuk, mert tudatunk bizonyos szintjèn hiszünk benne, hogy ha elég különlegesek vagyunk és eléggé fontosak akkor majd szeretni fognak minket. A szeretet oxigén a léleknek. Megkaphatjuk bármilyen emberi kapcsolaton keresztül. Lehet háziállatunk vagy sétálhatunk a természetben. Sajnos a legtöbben sajnálatot éreznek magukkal szemben és így jutnak hozzá a kapcsolodás morzsáihoz...

5) Növekedés
Ha nem növekszünk, akkor mit csinálunk ? Haldoklunk nem ?
Stagnálás nem létezik ebben az univerzumban. Ha a házasságod nem javul, akkor romlik. Ha nem fogysz akkor éppen hízol.
A növekedés azt jelenti, hogy egyre jobbak leszünk. Kiterjesztjük az ismereteinket azon a területen ami érdekel minket. Olyan “magasságokba” megyünk ahol még sosem voltunk korábban.
Én még csak 25 vagyok, de elmondhatom a boldogsàg titkàt neked és azt hiszem egyet is fogsz értemi velem. Az a előrehaladás. Ha nem vagy olyan formában mint amilyenben szeretnél, de elkezdtél edzeni, leadtál pár kilót és haladsz a célod felé, akkor boldog vagy. Ha elhatározod, hogy többet akarsz keresni és el is kezdesz haladni felé, új üzleteket kötsz akkor izgatott leszel nem ? A haladás egyenlő a boldogsággal. Ezt persze úgy értem, hogy abba az irányba haladsz amelyikbe szeretnél, nem amibe mások akarják, hogy menj...
Ha tehát növekszünk, akkor mindig lesz valamink amit...

6) Hozzájárulás
Szóval mindig lesz valamink amit adhatunk másoknak. Valami ami nem magunkról, hanem másokról szól. Segíthetünk a rászorulóknak és visszaadhatunk valamit abból amit mi is kaptunk. Az igazi beteljesedés mindig a hozzajárulásból ered. Nem véletlen, hogy emberek akik felértek a siker csúcsára, sokszor már mindennapjaikat is az adományozásnak szentelik. Bill Gates milliárddollárokat adományoz évente. J. K. Rowling a Harry Potter szerzője is jótékony célra szánta vagyonának jelentős részét.

Az első 4 szükséglet a személyiség szükséglete. Mindenki megtalálja a módját, hogy kielégítse őket és ha pozitív módon, akkor úgymond jól érzed magad.
Az utolsó 2 a lelked szükségletei. Nem mindenki találkozik velük napi szinten. Ha azonban ezek is kielégülnek akkor totalis boldogságban van részed. Minden napod egy álom. Olyan életet élsz amit csak nagyon keveseknek sikerül megtapasztalniuk, holott szinte bárki számára elérhető lenne.

Azt már megbeszéltük, hogy mindenkinek ugyanazok a szükségletei.
Az, milyen fontossági sorrendben állnak ezek a szükségletek és milyen módon elégíthetjuk ki őket okozza, hogy különféle képpen viselkedünk.

Melyik viselkedési mintádtól szabadulnál meg ?

Milyen új szokás lenne a legnagyobb pozitív hatással az életedre ?

Milyen szokás van a legrombolóbb hatással az életedre ?

Hogy ennek a tudásnak a birtokában, hogyan változtathatunk ezeken a szokásokon és cserelhetjük őket pozitívra az az amiről a következő posztban beszélünk..

-TJ

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr7213885484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása