Tóth József blogja

A leggyorsabb és legtartósabb út a fogyáshoz. Komolyan.

2018. június 16. - The55man

d1933b6d-0344-4c96-b359-cef842f86096.jpeg 

Feltehetek egy személyes kérdést ?

Gyerekként melyik szülő szeretetére sóvárogtál leginkább ?

Ha megvagy, akkor:

Kinek kellett lenned, ahhoz hogy ő elfogadjon téged ?

Egy másik irányból:

Ki az aki soha nem tudtál lenni a számára ?

Bármi is legyen a válaszod ezekre a kérdésekre, most épp azon vagy, hogy felfedezd milyen erő alakította ki az identitásod!

Innen ered ugyanis a világról alkotott modelled. A térkép a fejünkben, ami megmondja hogy mi fog fájdalomhoz vagy örömhöz vezetni, így irányítva végül a döntéseinkett és a mindennapi cselekedeteidet!

Gyerekként amikor megszületünk, az oxytocin szintje olyan magas a szüleinkben, hogy feltétel nélkül szeretnek minket. Akármit megtehetünk mindig szeretve leszünk. Mi emberi lények azonban azért élünk túl, mert van aki gondoskodik rólunk. Nincsenek olyan képességeink mint az állatoknak, hogy túlélünk ha magunkra is hagynak minket ( karmok, színváltó képesség stb.. ). A mi versenyelőnyünk a szeretet! Ahogy telnek a napok, ez a feltétlen szeretetért felelős oxytocin nevű vegyület csökkenni kezd a szüleinkben és a félelem belép a képbe. Mostantól érezzük, hogy viselkednünk kell egy bizonyos módon, ahhoz hogy megfeleljünk nekik. Már nem tehetünk meg akármit, mert annak büntetés lesz a vége. Innen jön, hogy később rosszul érezzük magunkat, ha egy bizonyos dolgot megteszünk vagy épp ha elmulasztjuk azt megtenni, illetve jól érezzük majd magunkat ha azt tesszük amire mindig is neveltek és rosszul ha olyat amit elleneztek!

Teljesen tiszta lappal érkeztünk a világra. Nincsenek szabályaink, előítéleteink vagy kialakult szokásaink, DE idővel...

Úgy alakítjuk magunkat, amiről azt gondoljuk, hogy lennünk kell annak érdekében, hogy minél többet kapjunk annak az embernek a szeretetéből/elismeréséből akiére a leginkább éhesek vagyunk!

Tudjuk mi történik egy babával, ha nem kap fizikailag szeretetet ? Halálra stresszeli magát. Meghal. A legtöbbször azért nem ilyen rossz a helyzet, de még mindig következményekkel jár a nem megfelelő érzelmi támogatás.
Mivel a legtöbb gyerek esetében a gyerek szülő kapcsolat nem optimális, ez az érzelmi űr, stressz ès frusztráció a gyerekeket arra készteti , hogy valamivel kompenzáljonak. Az étel pedig a legtöbbször könnyen elérhető! Amikor egy túlsúlyos gyereket látsz, az esetek 99%-ban a fenti jelenséget látod lejátszodni!

A szerepmodell óriási ereje!

Elsősorban azért írtam a fenti részt, hogy rávilágítsak a szerepmodellek hatalmára! Ahogyan gyerekként lemásoltuk azoknak a viselkedését, gondolatait akikre felnéztünk úgy ezt most is megtehetjük. A szerepmodell olyasvalaki, aki már kifejlesztette azokat a jellemvonásokat, elérte azokat az eredményeket amikre vágyunk és legbelül tudjuk, hogy mi is képesek vagyunk. Éppen ezért szeretnénk hozzájuk hasonlóak lenni. Utánozzuk őket. A fogyásnál például elég ha találsz egy ilyen szerepmodellt magadnak, és elkezded őt másolni... Elkezdesz azonosulni vele. A vágyott kép arról, milyen szeretnél lenni elkezd leszivárogni a tudatalatti elmédbe, odafigyelsz, hogy a belső párbeszéd támogassa azt a képet amit megálmodtál és ekkor történik valami ami soha korábban! Végre elkezdesz haladni. Egyik pillanatról a másikra irányt váltottál és gyorsítósávon haladsz az álmaid felé..

Ez az amit kívánok NEKED!

-TJ

 

A jövőkép szerepe a fogyásban!

9713c5bb-0824-453e-9a31-66988f1d1440.jpegA jövőképed a legerősebb fegyver az arzenálodban. Kell, hogy olyan legyen ami vonzz magàhoz, amit annyira akarsz, hogy képes vagy miatta feladni azokat a rossz szokàsokat amik áldozatot csinálnak belőled és ott tartanak téged, ahol egy porcikád sem akar lenni!

De tudod mit ? Ha lenne egy ilyen jövőképed, akkor már elindultàl volna, nem ?! Szeretném azt mondani, hogy egyszerűen kérdezd meg magadtól mit akarsz és kezdj el dolgozni abba az irányba, de a legtöbb ember nem tudja mit akar, azt meg végképp nem, hogy miért!

Szóval, ha a jövőképed nem tölt el boldogsággal, ha nem leszel izgatott amikor rá gondolsz, akkor az csak azt jelenti, hogy alkotnod kell egy újat, olyat amitől énekelve pattansz ki reggelente az ágyból! Lehetetlen ? Egyáltalán nem!
A legnagyobb hiba amit ilyenkor elkövethetsz, hogy azt hiszed a válasz ott van a fejedben! Az, hogy elgondolkozol, hogy mit is akarsz. Logikusan hangzik tudom, de a legtöbb esetben nem jutsz vele sehovà.

A víziódat fel kell fedezned, pontosabban azokat a dolgokat kell felfedezned, amik izgalomba hoznak téged. Ki kell, hogy próbálj dolgokat, amiket soha korábban. Ez az amit a legtöbben soha nem tesznek meg.

Sokan gondolják, hogy a trx nem nekik való. Oké. Gyűlölnek futni, de ha megkérdeznénk őket, akkor az általános iskolában futottak utoljára. A túrázás unalmas. A csoportos edzésen kinevetnek. A box rossz mert megsérülhetsz. Mi a közös a fenti peldákban ? Az, hogy mindegyik csak feltételezés. A vélemény vagy a hiedelem csak egy nagyon szegény összetevője a valóságnak. Elmondhatod mennyire unalmas a jóga, de ha még nem próbáltad akkor szart se tudsz róla! Csak vélemény, nem tény!

A szokásaink nem csak úgy vannak, hanem a jövőképünkön alapszanak. Ha megakarjuk változtatni a szokásainkat, akkor egy azzal összhangban lévő jövőképet kell építenünk. Amíg ezt nem tesszük meg, mindig a régi, nem kívánatos eredményeinkhez gravitálunk majd. Lehet, hogy egy ideig jól mennek a dolgok, azt hisszük sikerrel jártunk, aztán szépen lassan a víziód amihez érzelmileg kötődsz visszaveszi a hatalmat és azon kapod magad, hogy ott vagy ahonnan elindultál...

Építs egy víziót, ami vonzz téged. Olyat ami energiával tölt el. Olyat ami elég erőteljes ahhoz, hogy ha rágondolsz boldognak érzed magad tőle! Ha most nem tudsz egy ilyennel előállni, nem baj. Kötelezd el magad, hogy felfedezed a dolgokat amik boldoggá tesznek és arra sarkallnak, hogy lefogyj egyszer s mindenkorra! A legtöbben nem teszik...
Te legyél más. Kérlek.

-TJ

2 szokás, ami lefogyaszt téged!

07cc3cf8-f2c6-4f89-ae64-7bb23d904333.jpeg

 

Miközben milliónyi stratégiát és tippet bevethetünk, ha tartós változást akarunk, minden ehhez az egyszerű mondatothoz megy vissza: 

Kettő szokásra vagy attól, hogy elérd a célodat!  

1) egyél kevesebbet

2) mozogj többet

Egyszerűbb nem is lehetne!  Nem könnyű, de egyszerű! 

Azok a területek amikkel elégedett vagy az életedben, azért van, mert azon a téren jó szokásaid vannak! Ennyi. 

Azok a területek, ahol nem kapod azokat az eredményeket amiket szeretnél, ott hiányoznak a produktív szokások!

Bár úgy tűnik, hogy rengeteg dologgal kell megbírkózniuk a fogyókúrázóknak, az egyetlen valódi akadályt a saját mélyen rögzült szokásmintáik jelentik! 

Ne feledd, amikor fogyókúràzol, nem a kalóriákkal küzdesz, nem is a mérleggel vagy a csokival, kizárólag a saját szokásaidat kell felülírnod! 

Ezek a szokások viszont nem csak úgy jönnek, hanem a víziódon alapulnak, így azt hiszem lesz miről beszélnünk holnap...

-TJ

ui: Egész héten a fogyás témakörével foglalkozunk, ha ismersz valakit akit érdekelhet, akkor küldd neki tovább kérlek!

+ Ha tetszett neked a blog és van a témával kapcsolatban kérdésed, szeretnél többet tudni, akkor kérdezz a ( jozseft930@gmail.com ) email címen. Igyekszem hamar válaszolni! ELKÖTELEZTEM MAGAM, HOGY SEGÍTEK, AMIVEL CSAK TUDOK!

202433dd-1caf-4928-a0d8-e4ffd33150f2.pngA fogyás azzal kezdődik, hogy találsz valamit amiért érdemes lefogynod!
Ezt a mondatot szerintem olvasd el mégegyszer. Aztán mégegyszer és érdemes hangosan is felolvasnod.

Az egészségügyi kockázatok, a gúnyos megjegyzések, de még a folytonos rossz közérzet sem biztos, hogy megadja neked az igazi MIÉRTED!

Nyolcadikos voltam az általános iskolában. Nagybátyámék akkoriban kezdtek el motocrossozni. Nem egyszer hallottam őket arról beszélni, hogy, mennyire várják a vasárnapot, amikor összejönnek pályán amit ők építettek és ott “csapatják” a többiekkel. Minden alkalommal hívtak engem is, de valamiért sosem mentem ki. Tulajdonképpen a haverjaim voltak, akik már egy ideje kijártak megnézni, hogyan “csapatjákl a motorosok. Ők vettek végül rá, hogy menjek el velük. Tetszett az amit ott láttam, de még mindig nagyon idegen volt számomra. Elhízott gyerek voltam, nem gondoltam rá, hogy a motorozás nekem való. Viszont nagyon hamar történt valami amire nem számítottam! Nagybátyám megàllt mellettünk a zöld színű Kawasaki motorjával és az első mondata ez volt! Na kipróbálod ? Wow. Épp, hogy megérkeztünk. Nem tudtam mit mondani. Nem éreztem képesnek magam arra, hogy egy ilyen motort vezessek. Még a lábam sem érne le róla – gondoltam ! Fogalmam sincs, hogy honnan jött az erő vagy miért, de végülis azt mondtam: persze! Ami azután jött alapjában változtatott meg mindent! Méghozzá örökre! A nagybátyám segített beindítani a motort, elmondta melyik a váltó, hogyan kell elindulni és mit kell csinálni ha megakarok állni. Én pedig kiengedtem a kuplungot!
És akkor ennyi volt. Ez az ami mindig is hiányzott nekem! Az a hang, az az érzés, az az erő ami abban a motorban volt, soha még hasonlóval sem találkoztam! Felülmúlhatatlan érzés. Tudtam, hogy többet akarok belőle. Sokkal többet. Bár nem volt egyszerű csata a szüleimmel, végül hónapokkal később én is elkezdhettem motorozni, már a saját motorommal. Egyre több embert ismertem meg a motorosok közül és bizony feltűnt, hogy azok a srácok akik gyorsak és versenyeket nyernek, ők bizony nem olyan pocakosak mint én. Tulajdonképpen épp az ellenkezője. Kisportoltak voltak és életerősek. Én csak motorozni szerettem. De mivel azt nagyon, ezért újra fogyókúrába kezdtem, ami ezúttal nagyon jól működött. Korábban is próbálkoztam már, de valahogy mindig a kalóriák győztek. Most viszont végre volt igazi okom lefogyni. Azért fogyókúráztam, mert én akartam, nem azért mert muszáj volt. Nem a karcsúság volt az álmom, az volt az álmom, hogy elismert versenyző legyek. Az egyik dolog pedig amit meg kellett tennem ezért, hogy lefogyok. Remélem érted a lényeget. Ha ez nekem működött, akkor neked is működni fog.

A szokásaink rabjai vagyunk, nem szeretjük a változást és minél idősebbek vagyunk, annál nehezebben próbálunk ki új dolgokat. Tanulj meg igent mondani. Ha meglenne a miérted, már fogyásban lennél, nem ? Mondj igent egy kicsit többször az új dolgokra és ki tudja lehet, hogy nem csak néhány kilótól szabadulsz meg, de a nevedet is sokan megismerjük majd...

- Tj

 

ui: Egész héten a fogyás témakörével foglalkozunk, ha ismersz valakit akit érdekelhet, akkor küldd neki tovább kérlek!

+ Ha tetszett neked a blog és van a témával kapcsolatban kérdésed, szeretnél többet tudni, akkor kérdezz a ( jozseft930@gmail.com ) email címen. Igyekszem hamar válaszolni! ELKÖTELEZTEM MAGAM, HOGY SEGÍTEK, AMIVEL CSAK TUDOK!

 

 

0b539fb2-f14c-4dd5-8e6e-ca48277007c9.jpegHa csak egy dolgot mondhatnék, hogyan szabadulj meg attól a súlyfeleslegtől amit olyan régóta cipelsz, akkor ez lenne az:

Olyan emberekkel töltsd az időd, akik olyan formában vannak amilyenben te is lenni szeretnèl. ( vagy még jobb formában ) A közelség hatalmas erő! Ez felébreszti majd benned azt a hajtóerőt amihez mindenképp szükséged lesz, amikor nehézzé válnak a dolgok! 

Ha viszont olyanokkal veszed körbe magad, akik elfogadnak téged úgy ahogyan most vagy, nagyon nehéz lesz a fogyás és több mint valószínű, hogy az igényed a beilleszkedésre, az ő jóváhagyásukra és szeretetükre felülírja majd a törekvéseidet...

Néhány mód:

- Csatlakozz facebook csoportokhoz ahol az egészség és a sport a téma. Figyeld meg ők hova járnak sportolni és mit csinálnak másképp mint te.

-Iratkozz be csoportos edzésekre, ahol edző is jelen van.

- Olvass blogokat, újságcikkeket. Tanulj a sportról/egészségről így egyre tudatosabb embereket vonzzol majd magadhoz.

- Látogass el olyan sportrendezvényekre, amikre mindig is szerettél volna.

Kérlek ne feledd: Az emberek körülötted vagy felemelnek vagy lehúznak téged!  Bölcsen válaszd meg őket! 

-TJ

ui: Egész héten a fogyás témakörével foglalkozunk, ha ismersz valakit akit érdekelhet, akkor küldd neki tovább kérlek!

+ Ha tetszett neked a blog és van a témával kapcsolatban kérdésed, szeretnél többet tudni, akkor kérdezz a ( jozseft930@gmail.com ) email címen. Igyekszem hamar válaszolni! ELKÖTELEZTEM MAGAM, HOGY SEGÍTEK, AMIVEL CSAK TUDOK!

d22ddf0a-f598-4bef-9273-8331d56b7144.jpegHadd kérdezzek valamit.

Gondolkoztál már azon, miért szedted fel azokat a kilókat amiktől most szeretnél megszabadulni ?

“Szeretek enni”, “leszoktam a cigiről és kellett egy pótcselekvés helyette” “ Nem mozgok eleget” és még sorolhatnám, de én azt gondolom, hogy ezek mind csak tünetek, nem pedig a valódi okok! Mindenki szeret enni, mégsem viszi mindenki túlzásba!

Bárki aki többet eszik a kelleténél, arra az extra dopaminlöketre vágyik amit a saját agya bocsát ki az evés megkezdése előtt és közben végig! ( a dopamin akkor szabadul fel amikor pozitív hatás ér minket. Rendkívül jól érezzük magunkat tőle és jutalmazó szerepet tölt be az agyban. Felelős a motivációért és hatással van a kezdeményező készségre )

Nem az étel kedvéért esszük túl magunkat, hanem azért az állapotváltozásért amit okoz az agyban és így a közérzetünkben. Ez kritikus fontosságú dolog, mert irányt ad a változáshozz. Mindössze annyit kell tennünk, hogy találunk egy jobb/egészséges módot a dopaminszintünk beállítására.

Hiszed vagy sem tényleg ennyire egyszerű.

Azok akik nem többet csak eleget esznek, azoknak a dopamin szintje már az evés előtt is normális szinten van. Csupán fiziológiai szükségletüket elégítik ki az evéssel.

Azok akik túleszik magukat és az evésre mint jelentős öröm forrásaként gondolnak, a dopamin szintjük nem kielégítő!
Túl sok olyan érzéssel kell megbírkózniuk nap mint nap, mint a frusztráció, az unalom, az üresség, depresszió, kilátástalanság, alacsony energiaszint stb...

A kérdes csak az, hogy miért nem termel az elhízott emberek agya elég dopamint a hétköznapokban?!  A válaszban pedig amit erre a kérdésre adunk, megvan az erő, hogy bármelyik elhízott ember életet egy teljesen új röppályára állítsa!
Mikor érezted utoljára eufórikusan magad ? Amikor jobb jegyet kaptàl mint vártad ? Nyilvánosan megdicsért a főnököd ? Amikor sikerült egy fontos vizsgád ? Ezek mind egy-egy ok az agynak, hogy dopamint szabadítson fel, de sajnos nem mindennapi események így nem fog működni ha csak ezekre alapozunk. A folyamatos stabil dopaminszinthez folyamatosan egészséges ingerekre van szükség...

Hogy mik lennének azok és hogyan mozdulj el abba az irányba, azt fogjuk megbeszèlni holnap... Megéri itt lenned, mert megnézzük honnan jön a világról alkotott modelled, ami megmondja neked mi fog fájdalomhoz, vagy örömhöz vezetni és befolyásolja minden döntésed, valamint hatalmas szerepe van abban, hogy hol tartasz most az életben...

-TJ 

 

ui: Egész héten a fogyás témakörével foglalkozunk, ha ismersz valakit akit érdekelhet, akkor küldd neki tovább kérlek! 

+ Ha neked van a témával kapcsolatban kérdésed és szeretnél többet tudni, akkor kérdezz a ( jozseft930@gmail.com ) email címen. Igyekszem hamar válaszolni! ELKÖTELEZTEM MAGAM, HOGY SEGÍTEK, AMIVEL CSAK TUDOK!

  • d935aff9-04f2-4f1c-9686-4bad9e918141.jpeg
  • Helyes táplálkozás
  • Testmozgás

Ki ne gondolna erre a 2 stratégiára, amikor fogyni szeretne ? Szerintem mindenki ezekkel kezdi, mégis a legtöbben újra meg újra kudarcot vallanak. Természetesen nem állítom, hogy akár a táplálkozást, akár a mozgást figyelmen kívül kell hagynunk, ezek tényleg nagyon fontosak nem csak a súlycsökkentés, hanem az egészség szempontjából is. Azonban ha annyira nyilvánvaló, hogyan kell lefogyni, akkor a legtöbben miért szenvednek vele éveket ( ėvtizedeket ) ? 

Mi van ha van egy ütőképesebb stratégia ?

Nos, én ismerem a túlsúly okozta érzelmi, lelki sőt fizikai fájdalmat. Egész gyerekkoromban kövér voltam. Kínzott a tudat, hogy senkinek sem fogom tetszeni,  nevetség tárgya leszek és mindig megkülönböztetnek majd.  Rémes volt. 

DE.

Nem nyugodtam bele a helyzetembe, ezért fogyókúrákba hajszoltam magam és állandóan koplaltam ( kivéve persze amikor már nem bírtam tovább és 10 perc alatt degeszre ettem magam, így kezdhettem előről megint ). Volt azonban egy nagyon jó tulajdonságom. Érdekelt, hogyan lehetséges, hogy mások majdnem annyit ettek mint én, mégis soványak maradtak. Érdekelt mi okozza ezt a különbséget. Elkezdtem tanulni és nagyon érdekes dolgokra bukkantam. Felfedeztem stratégiàkat amik iszonyatosan jól működnek, nem csak a fogyásban, hanem az ideális súly megtartásában is.  El is mondom neked az egyik kedvencemet. Az egyik legerőteljesebb stratégiàt. 

Ha tényleg fogyni szeretnél, akkor az első és legfontosabb lépés amit megtehetsz, az hogy odafigyelsz a belső párbeszédedre.  Komolyan.  

Amikor folyton arről beszélsz milyen kövér vagy, mennyire szarul érzed magad miatta és mennyi frusztrációt okoz ez neked, akkor azzal a lehető legrosszabb dolgot teszed. 

Arról kéne beszélned milyen jó érzés karcsúnak lenni , milyen jól áll rajtad az a ruhadarab és milyen energikus vagy az egész nap folyamán. Tudom, hogy a legtöbb embernek ez egy hülye játéknak tűnik, de ha tényleg tudnád, hogyan kell lefogyni már  sikerült volna, nem ?  

Ahhoz, hogy sikerüljön, a célodnak a tudatalatti elmébe kell kerülnie, ahhoz pedig, hogy oda kerüljön úgy kell tenned, mintha már elérted volna a célod. Arra pedig az egyik leghatékonyabb módszer, a helyes belső párbeszéd. 

 

-TJ

ui: A következő hét folyamán csak a fogyókúrával foglalkozunk, ha szeretnél többet tudni, akkor nézz be majd, vagy ismersz valakit akit ez érdekelni fog, akkor kérlek küld neki tovább :) 

0a653a4b-1827-4676-8ea4-abb8be90346b.jpeg
Hányan tudják hogyan kereshetnek több pénzt, de mégsem teszik meg ami ahhoz szükséges ?              

Hány olyan ember van, aki tudja hogyan kell egészségesen táplálkozni, mégis egészségtelen szeméttel tömi magát ?          

Hányan szeretnének rendszeresen edzeni, mégis amikor ott lenne az ideje, inkább bekapcsolják a tévét és megnézik a Barátok közt 2344556. részét.                                                                                                                                 

Hány ember akarja kétségbeesetten abbahagyni a dohányzást, ám évről évre folytatják a tevékenységet ?

Mégis miért ? Hogyan lehetséges ez ? A válaszban pedig amit erre a kérdésre adunk megvan az erő, hogy bárki életét a következő szintre emelje. Komolyan.

Összefoglalva. Miért nem csináljuk meg, amiről már tudjuk hogyan kell csinálni ?

Egyszerű.

Tudod az elménknek 2 része van. Az a rész ahol az információt gyűjtjük a tudatos elmėnk ( az a rész ami most érti, hogy mit írok ide) , nem az a rész ami a viselkedésünket szabályozza. A viselkedési mintáink, az összes lényeges meggyőződésünk a tudatalatti elmében van elültetve! 

Tudhatsz te mindent arról, hogyan kell pénzt keresni, de az nem jelenti, hogy bármennyit is keresni fogsz.
Tudhatsz mindent az összes diétáról és mégis szenvedhetsz túlsúlytól.
Tudhatod a legjobb csajozós dumákat, mégis lehet, hogy sosem beszélsz azokkal a lányokkal akik neked tetszenek.

Más szóval hihetsz valamit a tudatos szinten, miközben a tudatalatti valami egészen másban hisz. Egészen addig amíg a tudatalatti elmében elég mélyre nem süllyed amit szeretnél, addig mindig csak álmodozni fogsz róla, legyen az álmaid autója vagy a tökeletes test ami után oly régóta sóvárogsz.

A kérdés ami fel kell, hogy merüljön az elmédben ezen a ponton, az hogy akkor mégis hogyan érhetem el, hogy a tudatalatti elmémbe kerüljön az, ami most még csak a tudatos elmémben van jelen ?!

És pontosan erről lesz szó lesz legközelebb…

-TJ


6f0aeb9c-a967-4a25-b4c4-56ca2195ccdc.jpegAz előző posztban azt mondtam,  megbeszéljük, hogyan szabadulhatunk meg a rossz szokásainktól. Mielőtt ezt megtesszük nézzük meg MIÉRT van ennek jelentősége.

Az egyetlen dolog ami visszatart attól, hogy valóra váltsd az álmaidat, elérd azt a célt amit olyan régóta szeretnél az az, hogy nem gyakorlod azokat a szokásokat amik eljuttatnának oda. Pont.

Tudom, hogy vannak akik szerint ez nem ilyen egyszerű. Én hiszem, hogy ez pontosan ennyire egyszerű!

Gondolj csak bele.

Ha a súlyoddal küzdesz, akkor rendszeresen többet eszel és kevesebbet mozogsz a kelleténél! Ez egy szokás.

Ha a kapcsolatodban rendszeresen szenvedsz, akkor szinte biztos, hogy mindig sajàt magadra fókuszálsz és arra mi az amit nem kapsz meg. Mit tesz a másik vagy mit nem tesz amit szerinted meg kellene tennie. Ez egy szokás. Egy nagyon rossz szokás.

Ha unalmasak a mindennapjaid akkor szinte biztos, hogy hajlamos vagy a lehetőségekre nemet mondani, ahelyett hogy inkább igent mondanál. Ez is egy szokás.

 

   Egy beismerés az iskolás évekből...

Számomra a suliban minden angol óra szenvedés volt. Sosem készültem rá otthon. Sosem. ( bocsi Dóra, tudom ez az én hibám )
Az érettségi után döntöttem el, hogy szeretnék megtanulni angolul.
25 perc minden nap. Elhatároztam, hogy ennyit minimum tanulok fogok.

Magoltam szavakat, olvastam könyveket, érettségi feladatokat oldottam meg, ismételtem és így tovább. Biztos akartam lenni benne, hogy holnap már egy picivel jobb leszek mint tegnap voltam. Másfél év után elsőre sikerült a felsőfok... könnyű volt ? Nem. Megérte ? Nagyon megérte.

Apropó! Nem nyelvet tanulni nehéz, a szokást kialakítani, hogy leülsz tanulni, az a nehéz. A jó hír, hogy minden nap egyre könnyebb lesz. A rossz az, hogy senki sem csinálja meg helyetted!

Most mondhatod, hogy “de nekem nincs nyelvérzékem”, “már a szüleim is kövérek voltak, vagy “ ha nem lenne balszerencsém, akkor szerencsém sem lenne” àm ezek és az ezekhez hasonló nevetséges kifogásokkal csak saját magadat csapod be és elveszed a figyelmed az igazi problémádról, az pedig az amit már mondtam, hogy nincsenek kialakítva a megfelelő szokásaid.

Amit az egész angolórás sztorival mondani akartam , hogy én ugyanaz az ember voltam, nem változtam meg. Mindössze EGYETLEN szokásom változott meg. Így változtak meg az eredményeim...

Ebből neked mi a tanulság ? 

-TJ

 

357ee2c1-c6ec-43e6-b139-121fe25c9f04.jpegMiért nem sikerül betartani a diétát ?
Miért szeretnénk figyelmet kapni ?
Miért nem oldjuk meg a problémát, amire tudjuk a megoldást ?
Miért maradunk meg egy kapcsolatban amikor tudjuk, hogy rossz nekünk és rossz a másiknak is ?

Nem mindig könnyű magyaràzatot találni arra, miért cselekszünk bizonyos módon és milliónyi történet kering arról, miért tesszük meg azokat az őrült dolgokat amiket fenn említettem, mégis elárulhatom, hogy mindegyik viselkedés ( őrült vagy sem ) visszavezethető 6 egyszerű okra. Sőt. Minden egyes megmozdulás, gondolat és érzelem amit te és én teszünk, megtapasztalunk az mind-mind visszavezethető erre a 6 okra. Mindegyik.

Lehetsz fekete vagy fehér. Magas vagy alacsony. Élhetsz északon vagy délen, keleten és nyugaton akkor is ezek a szükségletek állnak majd a cselekedeteid mögött.

Ha ezek viszonylag magas szinten kielégülnek egy cselekvésben akkor jól érzed magad. Ha nagyon magas szinten akkor eufórikusan.

Ha nem...

Unalom. Félelem. Erőtlenség. Kétség. Frusztráció. Passzivitás lépnek be az életünkbe.

A szükségletek amikről beszélek nem célok vagy vágyak, hanem a szó szoros értelmében szükségletek. Mi pedig mindig megtaláljuk a módját, hogy kielégítsük őket. Az, hogy ezt pozitív, semleges vagy negatív módon tesszük az rajtunk áll.
Sajnos a legtöbb ember módszere nem fenntartható, rövid távon működik, de hosszú távon ártalmas. Nagyon ártalmas...

Rágyújtunk egy cigire. Iszunk egy pohárral. Hazudunk, hogy elkerüljük a konfliktust.. Mind működnek abban a pillanatban. Hosszú távon viszont... halálosak is lehetnek

Apropó. Az emberek feladják az álmaikat. Lemondanak a céljaikról. Még a sajàt értékeiket is megsértik, hogy kielégüljenek a szükségleteik. Komolyan :(

Amikor meglátod melyek ezek a szükségletek, könnyen megértheted miért cselekszel úgy ahogy. Megértheted azt is, miért teszünk olyan furcsa dolgokat ( ráadásul újra meg újra ) . Más szemmel nézel ezentúl az emberekre és biztos vagyok benne, hogy sokkal több empátiát érzel majd irántuk.

Most, hogy ezt mind elmondtam nézzük azt a 6 szükségletet:

1) Bizonyosság.
Végülis minden emberi viselkedés akörül az ösztönzés körül forog, hogy örömöt szerezzünk magunknak és a fájdalmat elkerüljük. A folyamatos fájdalom folyamatosan kárt okozna a testben. Az pedig végül halálhoz vezetne. A bizonyosság annak a biztosítása, hogy elkerüljük ezt a fájdalmat és örömben lesz részünk. Kényelemben. Amíg ez a szükségletünk veszélyben van addig nehèz tisztán gondolkodni. Ezért akarjuk tudni mi jön legközelebb, ezért kerüljük a kockázatot. Tulajdonképpen még a saját elvárásainkat is lecsökkentjük, nehogy túl nagyot csalódjunk érzelmileg. Biztosra akarunk menni. Vannak akik irányítani akarják a környezetükben lévőket. Milliónyi módja van annak, hogy kielégítsük ezt a szükségletet. A kérdés, hogy a te agyad mit mond, minek kell történnie ahhoz, hogy bizonyossàgot érezzen ?!

2) Változatosság
Bár semmi baj nincs a bizonyossággal előbb vagy utóbb nagyon unalmas tud lenni. Szóval kell, hogy legyen egy olyan szükséglet ami az ellenkező irányba mozgat minket. Ez a változatosság. Az a hely ahol a szenvedély lakik. Az izgalom és a lelkesedés. Ha drámaian szomorú a hangulatod és nem teszel semmit azért, hogy ez változzon, előbb vagy utóbb lehet, hogy mégis jobb kedved lesz ? Igen vagy nem ? Persze. Az emberi idegrendszernek szüksége van változatosságra.

3) Jelentőség / Fontosság
Annak a szükséglete, hogy különlegesek legyünk. Egyediek. Szükség legyen rànk és fontosnak érezzük magunkat. Megkaphatod ezt azzal, hogy feltűnőbben öltözködsz mint bárki más. Többet keresel mint bárki más ( vagy azt mutatod ). Lehet neked a legtöbb tetoválásod vagy éppen gyűjtheted a diplomákat is ( az utóbbiak lehet megsértődnek, hogy egy mondatban írtam le őket a tetoválással. Ők ennél jobbak ) Van aki azt mondja, hogy ő egyszerű katolikus ember, nincs szüksége rá, hogy különleges legyen. Azt viszont tisztàzni fogja, hogy a katolikus vallás mindenek felett àll, szóval ő ezt használja ahhoz, hogy különleges legyen. Sajnos sokaknál az a trend, hogy nagyobb problémájuk van mint bárki másnak, amit persze világgá is kürtölnek. Ők így akarnak figyelemhez jutni. Mindenki megtalálja a saját módját. A kérdés, hogy pozitív, semleges vagy negatív ez a mód. Illetve mennyire veszélyezteti a negyedik szükséglet kielégítését, ami nem más mint a...

4) Szeretet/ Kapcsolódás
Amit mind a legjobban akarunk. Tulajdonképpen az összes jelentőség dolgot azért akarjuk, mert tudatunk bizonyos szintjèn hiszünk benne, hogy ha elég különlegesek vagyunk és eléggé fontosak akkor majd szeretni fognak minket. A szeretet oxigén a léleknek. Megkaphatjuk bármilyen emberi kapcsolaton keresztül. Lehet háziállatunk vagy sétálhatunk a természetben. Sajnos a legtöbben sajnálatot éreznek magukkal szemben és így jutnak hozzá a kapcsolodás morzsáihoz...

5) Növekedés
Ha nem növekszünk, akkor mit csinálunk ? Haldoklunk nem ?
Stagnálás nem létezik ebben az univerzumban. Ha a házasságod nem javul, akkor romlik. Ha nem fogysz akkor éppen hízol.
A növekedés azt jelenti, hogy egyre jobbak leszünk. Kiterjesztjük az ismereteinket azon a területen ami érdekel minket. Olyan “magasságokba” megyünk ahol még sosem voltunk korábban.
Én még csak 25 vagyok, de elmondhatom a boldogsàg titkàt neked és azt hiszem egyet is fogsz értemi velem. Az a előrehaladás. Ha nem vagy olyan formában mint amilyenben szeretnél, de elkezdtél edzeni, leadtál pár kilót és haladsz a célod felé, akkor boldog vagy. Ha elhatározod, hogy többet akarsz keresni és el is kezdesz haladni felé, új üzleteket kötsz akkor izgatott leszel nem ? A haladás egyenlő a boldogsággal. Ezt persze úgy értem, hogy abba az irányba haladsz amelyikbe szeretnél, nem amibe mások akarják, hogy menj...
Ha tehát növekszünk, akkor mindig lesz valamink amit...

6) Hozzájárulás
Szóval mindig lesz valamink amit adhatunk másoknak. Valami ami nem magunkról, hanem másokról szól. Segíthetünk a rászorulóknak és visszaadhatunk valamit abból amit mi is kaptunk. Az igazi beteljesedés mindig a hozzajárulásból ered. Nem véletlen, hogy emberek akik felértek a siker csúcsára, sokszor már mindennapjaikat is az adományozásnak szentelik. Bill Gates milliárddollárokat adományoz évente. J. K. Rowling a Harry Potter szerzője is jótékony célra szánta vagyonának jelentős részét.

Az első 4 szükséglet a személyiség szükséglete. Mindenki megtalálja a módját, hogy kielégítse őket és ha pozitív módon, akkor úgymond jól érzed magad.
Az utolsó 2 a lelked szükségletei. Nem mindenki találkozik velük napi szinten. Ha azonban ezek is kielégülnek akkor totalis boldogságban van részed. Minden napod egy álom. Olyan életet élsz amit csak nagyon keveseknek sikerül megtapasztalniuk, holott szinte bárki számára elérhető lenne.

Azt már megbeszéltük, hogy mindenkinek ugyanazok a szükségletei.
Az, milyen fontossági sorrendben állnak ezek a szükségletek és milyen módon elégíthetjuk ki őket okozza, hogy különféle képpen viselkedünk.

Melyik viselkedési mintádtól szabadulnál meg ?

Milyen új szokás lenne a legnagyobb pozitív hatással az életedre ?

Milyen szokás van a legrombolóbb hatással az életedre ?

Hogy ennek a tudásnak a birtokában, hogyan változtathatunk ezeken a szokásokon és cserelhetjük őket pozitívra az az amiről a következő posztban beszélünk..

-TJ