A Tóth József blog

A Tóth József blog

A haladás “titka”

2018. november 01. - The55man

1e051dc2-64c1-4b62-bb62-b8c1b7920dbc.jpeg 

Hogyan lehet előre haladni ?

 Amikor erről beszélgetünk a legtöbben a következőket mondják:

  • célok kellenek  
  • kitartónak kell lennünk
  • motivációra is szükség van
  • kell a segítség, a támogatás másoktól
  • akaraterő

Nem vitatkozom ezekkel az állításokkal. Tudom, hogy valamelyik igaz. Lehet az is, hogy mindegyik az. Egy fontos dolog szokott csak kimaradni...

Akik haladnak, azok hajlandóak megfizetni az árat. Olyan árat hajlandóak fizetni, amiről a legtöbben hallani sem akarnak.

Képzeld el, hogy fel akarsz jutni az Everestre! 8848 méter magasban van a cél. Már megtettél 7400 métert. Ha lehet ilyet mondani, viszonylag simán haladtál egészen idáig. Most azonban egy 10 méter széles szakadékkal nézel farkas szemet. Ez a 10 méter több veszélyt rejt magában mint az előző 7400 m összesen. Annyi időbe telik megtenni, mint korábban 500 métert. Látszólag szinte semmivel nem járul hozzá az a 10 méter a haladásodhoz és még szörnyen veszélyes is. Viszont nem felejthetsz el valamit. . Nincs más út felfelé!

Időnként mindenki találkozik ilyen „szakadékkal”, ugye ?!

Ilyenkor 2 dolgot tehetsz.

1. Megfizeted az árat és nekivágsz.

2. Azt mondod, hogy nem éri meg és búcsút intesz a célodnak.

Mindnyájunk fejében van egy elképzelés mi mennyit ér és mennyit vagyunk hajlandóak –„fizetni” érte .. csakhogy ez az elképzelés általában nem tükrözi a valóságot. A haladás ára az elképzeltnél sokkal magasabb is lehet. Vagy még annál is magasabb.
Akik haladnak előre az életben hajlandóak időnként nagyon magas árat fizetni, látszólag jelentéktelen dolgokért. A hangsúly azon van, hogy látszólag… mert ahogyan az Everest csúcsára sem jutnál fel anélkül hogy átmennél a szakadékon, úgy  más területeken sem lehetsz kiemelkedő, ha nem vagy hajlandó időnként nagyon magas árat fizetni. 

Dolgozol napi 8 órát, de több pénzre van szükséged. A főnököd megengedi, hogy 12 órázz, de nem arányosan fizet, így többet keresel ugyan, de ha lebontod, kevesebbre jön ki az órabéred ? A célodért hajlandó vagy ezt elviselni ?

Tetszik neked valaki, de úgy tűnik ő nem viszonozza a közeledésed. Feladod vagy további erőfeszítéseket teszel, anélkül, hogy bármilyen garanciád lenne a sikerre ? Hajlandó vagy kockáztatni és keményen dolgozni, valamiért ami sokat jelent neked, de nincs garancia, hogy valaha is a tiéd lesz ?

 

Én csak remélem, hogy azt mondtad: igen! 

 

- TJ

 

Ui:  Oka van annak, hogy egyesek hajlandóak megfizetni az árat!!! Erről fogunk beszélni legközelebb...

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr5514337945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása