A Tóth József blog

A Tóth József blog

Hogyan alakíts ki új szokásokat ? 7 golyóálló tipp

2019. január 15. - The55man

5c14e1f6-5875-4934-8f70-c6d850bcec8b.jpegAz előző posztban megbeszéltük mekkora szerepük van szokásainknak az eredményeink megteremtésében. Most nézzünk 7 gyakorlatias dolgot, amik segítenek a kívánt viselkedés ( vagy akár érzelmi ) mintáink létrehozásában!

7 tipp az új szokások kialakításához!

1. Hajlamosak vagyunk felvenni a körülöttünk lévők viselkedését, egyszerűen, mert be akarunk illeszkedni! Vágyunk rá, hogy elfogadjanak és szeressenek! Abban a környezetben ahol művelik azt a rossz szokást amitől szeretnél megszabadulni ( és valószínűleg ahol te is rászoktál ) nem fogsz tudni változtatni! Olyan környezetre van szükséged ahol megvetik a rossz szokást és támogatják a jó kialakítását ( leginkább azzal, hogy gyakorolják )

2. Tudd miért akarod azt az új szokást! Amikor arról beszélsz, hogy mit akarsz, vagy hogyan akarod, akkor a tanulmányok szerint az agy nem azon részéhez beszélsz, aminek szerepe van a viselkedésünk szabályozásában! Találj egy jó okot. Találd meg miért akarod annyira és sokkal könnyebben fog menni!

3. Alkoss egy kényszerítő jövőképet és játszd le az elmédben sokszor, érzelmekkel vegyítve, hogy leszivárogjon a tudatalattidba! Most komolyan. A szokásaid nem csak úgy vannak, hanem azon a jövőképen alapulnak, amit a tudatalatti elmédben tartasz magadnak! Aki orvosnak tanul, annak nem szokása világirodalmat magolni napi 3 órában és ugyanúgy egy leendő magyar tanàr sem ül az anatómia tankönyv felett napi 3 órát! A szokásaid mindig a jövőképeden alapulnak! Mindig. Ha most olyan dolgokat csinálsz amik szerinted nincsenek összhangban a vágyott jövőképeddel, az azt jelenti, hogy tudatosan ugyan megvan a célod, de a tudalattidba ( elméd azon része ami a viselkedésed kontrollálja ) még egy másik kép él a jövődről. Ezen kell változtatni. 

4. Minden viselkedésminta alatt érzelmi minta húzódik meg! Ez nagyon fontos. Kedves emberek udvariatlanul viselkedhetnek egy feszült érzelmi állapotban, de a durva, bunkó emberek lehetnek kedvesek egy boldog, elégedett érzelmi állapotban. Minél inkább megtanuljuk kezelni ezeket az érzelmi állapotokat, annál inkább urai leszünk a saját viselkedésünknek!

5. Bármilyen aprócska szokást akarsz is kialakítani, ÖNFEGYELEMRE lesz szükséged az elején. Jobb ha erre már most felkészülsz! Azonban én leszek az első, aki beismeri, hogy az önfegyelem hosszú távon nem elég! Lefogyni pusztán akaraterővel ? Felejtsd el. Leszokni a dohányzasról az akaraterőddel ? Elkezdeni is felesleges. Viszont, ha az új érzelmi vagy viselkedésmintában kielégülnek az érzelmi szükségleteid, akkor könnyebben fog menni, mint valaha gondoltad...

6. Nem tudsz produktív szokásokat kifejleszteni, ha korlátozó meggyőződéseid vannak azzal az eredménnyel kapcsolatban amit okozna a szokás! Előfordul, hogy valaki nem tud lefogyni, mert a vékony, csinos külső a kurvákra emlékezteti és nem akar egy lenni közülük. Lehet, hogy belefogtál egy új vállalkozásba és tudod is mit kell tenned ahhoz, hogy pénzt keress, de nem teszed, mert abban hiszel, hogy a gazdagok mind gonosz, becstelen emberek, akik kihasználják a szegényeket... Ez mind butaság, de elég ahhoz, hogy szabotálja a viselkedésed! Először meg kell szabadulnunk az ilyen aljas, helytelen hiedelmektől!

7. Írd le! Bármilyen szokást is akarj felvenni, sokat fog segíteni ha leírod. Világossá teszed az elmédnek mi után mész és mit akarsz az identitásodba foglalni! A szavak szimbólumok, amiket újra meg újra ismételve ültethetsz el az elméd azon részébe, ami a viselkedésedért felel! Ha pedig elültetsz valamit a tudatalattidba, annak ki kell fejeznie magát a viselkedéseden keresztül!  Végülis ezt hívjuk szokásnak... 

 

Bármelyiket is alkalmazod ezek közül, segíteni fog neked abban, hogy új eredményeket hozz létre saját magadnak és azoknak, akik fontosak neked! 

Nyomás utána!

 

 

-TJ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr3714563984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása