A Tóth József blog

A Tóth József blog

Hogyan motiválhatja gyermekét a tanulásra anélkül, hogy megvesztegetné

Metaprogramok

2019. február 07. - The55man

shutterstock_311991953.jpgA cím láttán talán azt gondolja, hogy lehetetlen! Már mindent megpróbáltam. Az én gyerekemet nem érdekli az iskola!  Talán.  De mi van, ha csak annyit rontott el, hogy úgy akarta befolyásolni, ahogyan Önt lehet!  Nem pedig úgy, ahogyan a gyereket...   Elmagyarázom!

Gondolkodott már azon, hogy miért viselkedünk mi emberek úgy, ahogy, ?! Nos, általánosságban kijelenthetjük, hogy minden emberi cselekvés, akörül a kényszer körül forog, hogy elkerüljük a fájdalmat és örömöt szerezzünk magunknak! Ön is. Én is. A gyerekek is... 

Végül is, miért szoktunk halogatni dolgokat ? Nem azért, mert azt gondoljuk, hogy elvégezni a dolgot pillanatnyilag FÁJDALMASABB lenne, mint nem csinálni semmit ?  Na és mi történik, amikor alig várjuk, hogy csináljunk valamit ? Mindig tudjuk, hogy az a dolog ÖRÖMTELI lesz, ugye ?!

Ez alapján tehát 2 féle módon lehet valakit befolyásolni! 

1) Megmutatjuk neki, hogy az új cselekvés mennyi örömhöz fogja juttatni! ( akkor menni fog abba az irányba ) 

2) Megmutatjuk neki, hogy a régi cselekvés mennyi fájdalomhoz vezethet! ( akkor elhúzódik tőle ) 

A helyzet viszont, hogy mindenkinek van egy domináns oldala! Ezeket hívjuk metaprogramnak!  Valakit azzal lehet megmozgatni ha, arról beszélünk neki, hogy mennyi izgalommal, élvezettel jár ( vagy bármivel amit ő örömnek nevez ) az amire rá akarjuk venni! 

 

Vannak azonban, akik máshogy látják a világot. Ők egy másik lencsén keresztül látnak és egy kicsit védekezőbbek. Nem azt nézik,mit nyerhetnek, hanem, hogy mit veszíthetnek! Őket azzal lehet megmozgatni, ha rámutatunk miből maradnak ki, milyen veszteség éri őket, ha nem lépnek!  Őket nem az örömszerzés, hanem a fájdalom elkerülése motiválja!  

Tegyük fel, rá akarja venni a gyermekét, hogy keményebben tanuljon! Mondhatja neki, hogy, kisfiam ha jól teljesítesz az iskolában, az lehet belőled, ami csak lenni szeretnél!  De ez csak abban az esetben fog működni, ha a gyerekét az örömszerzés motiválja!  Ha ő olyan, aki a fájdalom elől húz el, akkor az előző szöveg teljesen hidegen fogja hagyni!  Sokkal inkább azzal lehetne cselekvésre ösztönözni, ha valami ilyesmit mondana: Kisfiam, ha nem tanulsz rendesen, nem fogsz tudni bekerülni egyetlen egyetemre se és egész életedben rosszul fizető munkáid lesznek!  Máris van valami ami elől elhúzódhat! Apropó! Melyik aláhúzott mondat váltott ki érzelmet Önből ? Az az Ön domináns stratégiája!!  Most tekintsünk el attól, hogy mennyire igaz, hogy egyetem nélkül nem lehet jó munkája valakinek!  A lényeg, hogy ha befolyásolni akarunk valakit, akkor az ő nyelvén kell hozzá szólnunk! Az érzelmeire is hatással kell lennünk, nem csak a józan eszére! Ehhez nyújtanak segítséget a metaprogramok! 

                                                    "Ha megtanulsz egy idegen nyelvet, hatalmas vár kulcsát kapod a kezedbe. Csakis rajtad múlik, hogy mi mindent találsz odabent"

- Elif Safak

Tegyen egy próbát és térképezze fel, hogy az Ön gyermekét melyik irányból lehet leginkább befolyásolni! Ha megkérdezi tőle, milyen iskolába szeretne járni és ő azt mondja, hogy milyen legyen az iskola( legyenek hosszabb szünetek, érdekesek legyenek az órák ), akkor valószínű, hogy az örömszerzés motiválja. Ha azt kezdi el mondani, hogy milyen NE legyen ( Ne legyenek túl rövid szünetek, ne legyenek unalmasak az órák ), akkor a fájdalom elkerülése az elsődleges stratégiája!  Amikor ezzel megvan, már csak annyi a dolga, hogy átformálja a mondandóját az ő stratégiájára!

Ez csak az első metaprogram volt! A következő is legalább ennyire erőteljes eszköz a hatékony kommunikációhoz! Úgy hívjuk, hogy belső és külső referenciakeret! 

Az alábbi űrlapot kitöltve azonnal hozzáférhet!! 

- TJ 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr6914612728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása