A Tóth József blog

A Tóth József blog

MIÉRT NEHÉZ NEMET MONDANI ?

és hogyan lehet megtanulni ?

2019. március 26. - The55man

rejection-in-selling-salesmant.jpgNEM! Kevés szó esik hasonlóan rosszul nekünk! Sokaknak viszont nem csak hallani, de kimondani is nehéz!   Miért is ? 

Mi emberek társas lények vagyunk. Szükségünk van mások közelségére. Amikor nemet kell mondanunk valakinek, sokszor azt érezzük, hogy megbántjuk őt és elveszítjük a vele való összhangot, kapcsolódást! 

Rövid távon sokkal kényelmesebb igent mondani valakinek, akit kedvelünk, mert úgy érezzük, hogy máris közelebb kerültünk egymáshoz. Érezzük, hogy erősödik a kapcsolatunk. A kettőnk között erősödő kötelék hatására oxitocin szabadul fel az agyunkban, amitől jobban érezzük magunkat! Így máris érthető, miért esik nehezünkre nemet mondani! 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Olvasd végig, mert a blog végén egy ingyenes e-bookot tudsz letölteni! 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A legnagyobb oka viszont annak, hogy nehezen mondunk nemet a következő: Mások szükségleteit a saját szükségleteink elé helyezzük!!! Ennyi! 

Gondolj csak bele. Ki az, akinek legszívesebben nemet mondanánk ? 

Egy szimpatikus értékesítőnek ? Egy baráti meghívásnak ?  Egy udvarias kérésnek ?  

Lehet, hogy az értékesítő olyan terméket kínál amire most egyáltalán nincs szükségünk. Az is lehet, hogy a barátunk olyan helyre hív minket ahová nem szívesen megyünk!  Egyik esetben sem leszünk boldogok ha igent mondunk, de legalább a másik megnyugszik és jól érzi magát attól az igentől... 

Mi rosszul járunk, Ő jól! Az Ő szükségleteit a saját szükségleteink elé helyeztük...  tudtuk, hogy az igennel mi nem fogjuk jól érezni magunkat, mégsem tudtunk nemet mondani, mert az volt a fontosabb, hogy ő mit fog érezni! 

Az, hogy megértjük ezt a mintát,  máris segít leküzdeni ezt a szokást, önmagában viszont ritkán elegendő! 

Nem árt ha tudod azt is, hogy ha nemet mondunk egyáltalán nem biztos, hogy rosszat teszünk a másikkal!  Az értékesítő talán csalódott lesz, ami miatt elhatározza, hogy tanulni fog minden reggel csak azért, hogy jobban tudjon eladni. Így a te nemed, sokkal hasznosabb volt neki, mint az a pár ezer Forint, amit akkor keresett volna ha igent mondasz! 

A barátod talán csalódott lesz ha elutasítod a meghívását, de elgondolkozhat, hogy nem volt-e önző dolog az ő kedvenc helyére szervezni a bulit, amikor a vendégek nagyrésze utálja azt a helyet.... Ez a felismerés az önzőségéről sok területen szolgálhatja őt... 

Nem számít milyen helyzetben vagy. Jogod van bármikor nemet mondani és soha nem kell rosszul érezned magad miatta! Jogod van tiszteletben tartani a saját érzésiedet!  Gondolj csak bele. Nem sértődhet meg rád senki, mert tiszteled a saját érzéseidet és szükségleteidet! 

Amikor hallgatsz az érzéseidre és van bátorságod nemet mondani, talán úgy tűnhet, hogy rontasz a másikkal való kapcsolatodon, de ne felejts el egy fontos dolgot! Az emberek pont ezért a bátorságért fognak vonzódni hozzád... 

 

- TJ 

Ui: MENNYIBE KERÜLT MÁR EDDIG IS NEKED PÉNZÜGYILEG, HOGY NEM TUDTÁL NEMET MONDANI ? 

NEM LENNE ITT AZ IDEJE ÁTVENNI AZ IRÁNYÍTÁST ? TÖLTSD KI AZ ŰRLAPOT ÉS EMAILBEN KAPSZ TŐLEM EGY INGYENES ÚTMUTATÓT,  AMI 3 STRATÉGIÁN KERESZTÜL ELMAGYARÁZZA, HOGY TEHETED EZT MEG❗️❗️❗️ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr2314710145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása