A Tóth József blog

A Tóth József blog

Veszélyes paradigmák, amik érinthetnek téged is...

2019. április 04. - The55man

unadjustednonraw_thumb_5ae.jpgNem tehetsz róla. Komolyan nem! Nem volt választásod, el kellett fogadnod a körülötted lévők véleményét. Le kellett másolnod a viselkedésüket. Azzá kellett válnod, akiről azt gondoltad, hogy lenned kell annak érdekében, hogy szeressenek, de legalább tiszteljenek téged! 

Minden gyermek keresztül megy ezen! A baj csak az, hogy most ott van benned egy csomó tévhit. Egy csomó olyan gondolkodásminta, ami nem szolgálja az álmaid beteljesülését! ( más különben már úton lennél ) 

Nézzünk egy példát arra, hogyan alakultak ki ezek a meggyőződések/ paradigmák! Itt az egyik kedvenc példám, de előtte hadd kérdezzek valamit: Tudod mi az a skizofrénia ? Válaszolj rá és mindjárt elmondom miért kérdeztem! 

Az egyik kedvenc példám a téves hiedelmek kialakulására a következő:

Jim Carrey filmjét az "Én és én meg az Irént" valamikor a 2000-es évek elején kezdték vetíteni Magyarországon!  Carrey egy olyan pasast játszik, akinek több személyisége van és általában, akkor vált át az agresszívabb énjére, amikor valaki kihasználja, szórakozik vele! A filmben ezt a jelenséget a skizofrénia tüneteként mutatják be! 

Amikor Amerikában leadták a filmet, több pszichiáter szóvá tette, hogy hamis képet alkotnak a skizofréniáról és jobb lett volna az igazi nevét használni a jelenségnek!  Ugyanis annak a tüneteggyüttesnek ami a filmben lejátszódik, nem sok köze van a skizofréniához. Viszont a filmet rengetegen látták nálunk Magyarországon is és most miatta egy ország hiszi, hogy a skizofrénia egyenlő azzal, hogy több személyiséged van!  Kérdés:

Ha színészek eltudnak veled hitetni dolgokat amiknek semmi köze sincs a valósághoz, akkor mit gondolsz azok akiket szeretsz és akikre felnézel nem képesek ugyanerre ?  Dehogynem. ( Persze én nem gondolom, hogy szándékosan vezetnek téged félre. Pusztán arról van szó, hogy valaki őket is félrevezette ) 

Nézzünk egy másik nagyon gyakori paradigmát! 

“Az aki tetszik, vissza fog utasítani”

Egy másik nagyon gyakori paradigma!  Az a hiedelem a gyermekkorból ered! Mindannyian végigmentünk egy kondícionálási folyamaton, aminek következtében kialakult a világról alkotott modellünk!  Ennek a képnek a része az énképünk, ami megmondja nekünk, hogy mire vagyunk képesek!

Amikor megszülettünk másokra voltunk utalva. A szüleink segítsége nélkül nem tudtunk volna túlélni! Azért sikerült, mert ők a saját szükségleteiket a mi szükségleteink mögé helyezték! Minket raktak az első helyre! Amikor megszülettünk, az Oxitocin nevű hormon annyira magas a szüleinkben, hogy tényleg feltétel nélkül szeretnek minket. Gyakorlatilag bármit megtehetünk, mindig szeretve leszünk! Azonban egy kis idő után, újra el kell kezdeni “élni”. Nem minden rózsaszín többé. Csökken az oxitocin szintje és tudat alatt érezzük, hogy már viselkednünk kell valahogy annak érdekében, hogy továbbra is elfogadjanak, szeressenek bennünket!  Folyamatosan figyeljük, hogy kinek kell lennünk annak érdekében, hogy az az ember akinek a szeretetére a legjobban sóvárgunk elfogadjon minket! Ennek megfelelően alakítjuk magunkat!

A gyerekeknek viszont nem igazán lehet elég szeretetet adni. Mindig többre van szükségük. Gyakran előfordul, hogy a masculine természetű apák, nem mutatják ki, hogy mennyire szeretik a gyermekeiket! Ha a gyerek folyamatosan próbálkozik elnyerni annak az embernek a szeretetét, akié a legfontosabb számára, de újra meg újra kudarcot vall ( vagyis nem történik az aminek szerinte történnie kellene ), akkor kialakulhat benne a meggyőződés, miszerint ő nem elég jó ahhoz, hogy megtapasztalja azt a szeretet amire vágyik. ( annak a szeretetét akiére igazán vágyik )

Ennek eredményeképpen a kapcsolataiban is olyan fiúkhoz/lányokhoz fog csak közeledni, akik felé felületes érzelmei vannak. A tudatalattija nem hisz benne, hogy többet érdemel. Leragad itt, mert megtanulta, hogy ez a legjobb amit kaphat!

Látod hogyan alakult ki ez a paradigma ?  Ismétléssel.  Újra meg újra át kellett élni, mire kondícionálva lett az elménkbe!

 A jó hír, hogy vannak olyan megerősítések, amikkel újra lehet programozni az elménket!  Amikor ez megtörténik már nem fogod lehetetlennek érezni, hogy megközelíts valakit, aki igazán tetszik! 

A) Én elég jó vagyok ahhoz, hogy bárkit meghódítsak.

B) Az a fiú/lány, aki tetszik, rendszerint viszonozza a közeledésem

C) Nagyszerű érzés, hogy megérdemlek mindent amire csak vágyom!

Elsőre talán viccesnek tűnnek, de nagyon hatásosak!  Használd őket és meglátod, hogy változás lesz az érzéseidben azzal kapcsolatban, hogy mi lehetséges számodra!  

Van még néhány paradigma, ami hasonló negatív hatással van az emberek mindennapjaira! Töltsd ki az űrlapot és megkapod emailban! 

 - TJ  

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr4014734775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása