Tóth József blogja

Madarat tolláról, embert barátjáról!

2018. szeptember 13. - The55man

dc707fb7-b9dc-4c4c-b9fa-cd3b3046f3c5.jpegGyermekkorban sem könnyű elérni a céljainkat, mégsem jöhet szóba, hogy feladjuk!

Legalább 1000X estünk el mire járni tudtunk.
Már 4 évesen korán kelünk, hogy óvodába mehessünk.
Egy rakás sérülést szerzünk, mire végre megtanulunk biciklizni.

Mégis haladunk előre, egyre többre vagyunk képesek nap mint nap.

A vágy, hogy beilleszkedjünk, hogy megtanuljuk amit mások tudnak visz előre minket, ezért hajlandóak vagyunk akár fájdalmat ( néha nagyon sok ) fájdalmat is elviselni.

És ez az ahol az igazi veszély rejtőzik...

Mert amíg ez a vágy gyerekként a legtöbbször előre vitt, felnőttként jó eséllyel ellenünk dolgozik...

Akkoriban a körülötted lévők, hozzád képest magasabb színvonalat képviseltek!

Te nem tudtál beszélni, ők igen.
Te nem tudtál járni, ők már futottak.
Te nem tudtál biciklizni, ők már motort is vezettek.

Tanultál, fejlődtél, hogy felérj hozzájuk. Nem is volt más választásod ha nem akartál szégyenkezni.

Felnőttként viszont egészen más a helyzet. Ugyan 1000X szer buktak el, törték össze magukat mikor járni tanultak, most mégsem hajlandók kudarcot vallani egyetlen egyszer sem. Mièrt ?
Mert megérkeztek. Végre sikerült beilleszkedniük. Ez a helyzet kényelmes. “Ki tudja, a végén mèg sikerül és akkor nem leszek lúzer mint az összes haverom...”

Nem a kudarctól félnek, hanem a sikertől! Attól, hogy kilógnak a sorból. Attól hogy nem támogatást, hanem kritikàt kapnak.

 

A legtöbb ember a huszas évek elején még tele van ambícióval. Azonban esélyük sincs a haladásra ha nincsenek körülöttük olyan emberek akik továbbra is húzzák őket “felfelé”!  Komolyan. 

A lendület hamar alábbhagy és azt csak stagnálás követi.

A legtöbb felnőtt megállt egy “átlagos” szintén. Átlagos a munkàja. Átlagos az egészsége. Átlagos a párkapcsolata. Átlagos az élete.  

Gyerekkorban megtettük azt amit kellett, mert be akartunk illeszkedni a jobbak a képzettebbek közé. Felnőttként viszont hajlamosak vagyunk nálunk “kevésbé képzettebbekkel” barátkozni, hogy fontosnak, okosnak érzehessük magunkat közöttük. Jónak akarunk tűnni a saját szemünkben. Ez pedig lassan megöli az álmainkat, mert akikkel az időd töltöd végül azzá válsz te is!

 

Tudod mit kell tenned.

 

-TJ

 

 

 

 

 

 

Mi az ami tényleg visszatart téged ?

10328a8b-4297-4705-babe-116ba5251005.jpegVan egy dolog, ami visszatart minket az álmaink megvalósításától!

Nem. Nem a kormány..
Nem a főnök.
Nem a rendszer.
Nem a szörnyű gyermekkorunk.
De még csak nem is a pénz hiánya...

Hanem az a sztori amit kitaláltunk, arról miért nem tudjuk elérni azt az álmot!

A kövér srác, aki szeretne lefogyni, de szerinte: “mindenki a családban kövér volt, ez benne van a génjeinkbe” Mit gondolsz mekkora esélye van ?

A diszlexiás lány aki szerint “ nincs esélyem az egészségesekkel szemben, nekik eleve megvan az amiért nekem dolgoznom kell”. Mit tesz vele ez a meggyőződés ?

Egy feleség, aki kétségbeesetten menekülne az agresszív férjétől, de retteg a saját útját járni. “ 2 gyerekem van, mindig is a férjem kereste a pénzt, én a gyerekeket neveltem. Hogyan tudnám eltartani őket, én nem ezt tanultam ?!”

Várj egy percet...
Tudom, hogy mindegyik sztorinak van értelme. Könnyen lehet az is, hogy mind igazak! De ténylegesen egyik sem a valódi okai annak, hogy nem érted már el azt amit szeretnél! Az ezekhez hasonló vacak sztorik ugyan megvédenek minket attól, hogy ki kelljen lépnünk a komfortzónánkból és kockázatot kelljen vállalnunk, de végső soron sokkal többet ártanak mint hasznàlnak.

Mi lenne ha a kövér srác változtatna a nézetén és inkább így gondolkodna : “Nem a génjeim tesznek kövérré, hanem a szokásaim. Azokat pedig bármikor megváltoztathatom és ezt most azonnal el is kedzem!”

A lány sztorija ? Mi lenne ha tisztábban látna és ezt mondaná? Diszlexiás vagyok, de nem rosszabb. Igen, lehet hogy keményebben kell majd dolgoznom, de az vegül csak a javamra válik.“

Az anya is tudna változtatni a nézetén. “ 2 gyerekem van. Én neveltem őket, ami az egyik legnehezebb és felelőségteljesebb feladat amit egy ember csinálhat. Ha ezt meg tudtam tanulni, akkor azt is megtanulom majd, hogyan keressek többet és tartsam el őket tisztességesen.“

Oké. Sejtem mit gondolsz. Kibasz**t pozitív gondolkodás! Mi van ha nem csupán ennyi ?! 

Annyi minden van ebben a pillanatban is körülöttünk a világban. A sztorink nagymértékben meghatározza mi az amit észre veszünk ebből. Hiába van körülöttünk pont az amit keresünk, egy vacak sztori elvakít minket és soha nem fogjuk észrevenni, amire épp szükségünk van.

Előfordult már veled, hogy nem találtad mondjuk a kulcsodat pedig az mindvégig ott volt a kezedben ?
Pontosan tudod mire gondolok. Keresed... keresed... felforgatod először a szobádat, aztán az egész házat miatta, mérgelődsz, de mégsem találod sehol. Végül benyit valaki a szobába és megkérdezi mit keresel. Te elmondod, hogy a kulcsot, ő pedig rávágja, hogy dehàt ott van a kezedben!

Hogyan lehetséges ez ? A szemed egész biztosan látta a kulcsot. Érezned kellett azt is, hogy ott van !

Mégsem vetted észre, mert volt egy pocsék sztorid azzal a kulccsal kapcsolatban! “sosem tudom hová teszem le” “nem tudom hová tettem a kulcsot” “nem találom a kulcsot stb..”. Az ilyen dialógus egyszerűen blokkolja az agy azt a részét ami felismerte volna a kulcsot!

Mindenkinek van egy sztorija. Mindenkinek!

Ahogyan te is látod, ez a sztori vagy bilincsbe ver, vagy felszabadít minket!

 

Tudod melyiket kell válaszd!

 

-TJ

 

A legértékesebb lecke amit a sport tanított nekem.

1b331a52-3d7a-47f3-9a1a-c662874304d8.jpegÉn értem. Az egyetem amire annyira szerettél volna bejutni. Az a sport ami miatt olyan lelkes vagy, de amiben mégis folyton veszítesz. Az új munkàd amiben kiemelkedően jó vagy, mégis a versenytársak dominálják a piacot...

Én értem.

Hadd meséljek el valamit.

Már nem most volt, de emlékszem amikor az első motocross versenyemre készültem. Izgalommal telve vártam azt a napot. Hónapokat készültem rá. Lefogytam miatta. Futottam esőben. Futottam szélben. Akkoriban nem számított semmi csak a motorozás. Minden energiámat ennek a szolgálatába állítottam. A verseny gondolatával keltem és feküdtem. Tudod hol végeztem az első versenyen ? A leggyengébb kategória harmincadik helyén. Nemhogy dobogós nem lettem, még pontot sem szereztem. Totális pofáraesésnek éltem meg.

Akkor ott fel is adhattam volna. Fel kellett volna adnom. Fel akartam adni. De nem tudtam elengedni, mert túl erősen akartam. Egy álom volt. Tudod az az igazi amire elég ha csak ràgondolsz és máris boldog leszel tőle!

Bár az a nap tényleg nem az elvárásaimnak megfelelően alakult, 4 évvel később sikerült megnyernem a II. osztályú bajnokságot és 6. helyen végeztem az I. osztályban. Ami akkora előrelépés, mint amikor a koldusból hirtelen királyfi lett. Amit mondani szeretnék:

A legtöbben rendkívül túlbecsüljük, amit 1 év alatt el tudunk érni, ugyanakkor drámaian alábecsüljük, amit egy évtized alatt elérhetünk. Vagy kettő, vagy három évtized alatt... Ha belegondolok alig néhány év kellett hozzá és messzebbre jutottam mint amiről valaha is álmodtam.

A Coca-Cola 25 palackot adott el az első évben...
A Beatles évekig játszott egy bárban napi 8 órát mielőtt valakinek feltűntek volna...
Lionel Messi 17 éve focizott, mielőtt tv-ben kimondták volna a nevét...

Nem tudhatom, milyen cél van a fejedben, de abban szinte biztos vagyok, hogy több időbe és energiába fog kerülni, mint amennyivel először számoltál...

 

Emlékezz erre és tegyél nekem egy szívességet. Ne add fel!

-TJ

 

 

 

 

 

 

Az akaraterő és a kitartás mítosza!

51b2d620-f731-4d44-8c77-31a77a363452.jpeg 

“Imádok enni”

“Nem bírok ellenálni az ételnek”

“Nem vagyok elég kitartó”

“Gyenge az akaraterőm”

 

Hányszor mondunk hasonlót, amikor nem sikerül betartani az újévi fogadalmunkat ?! Amikor megígérjük magunknak, hogy kevesebbet eszünk, vagy elkezdünk edzeni, de mégsem teszünk így, akkor a legtöbben azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég kitartóak, vagy gyenge az akaraterőnk! De...

Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól!

Ne értsd felre. Lehet, hogy nem vagy kitartó és az akaraterőd is gyenge, csakhogy ez nem az igazi oka annak, amiér nem sikerül elérni a testeddel kapcsolatos céljaidat! Komolyan!

A tested egyszerűen az elméd eszköze!

                                                                                                             “Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja.”

-Buddha

 

A ( túlsúlyos) kėp a testedről amihez érzelmileg kötődsz, okozza, hogy újra meg újra megteremted azt a külsőt amitől egyébként meg akarsz szabadulni! Amikor elszomorít a súlyod, aggódsz, hogy ronda vagy, bosszant, hogy megint nem férsz bele a ruhádba csak olajat öntesz a tűzre! A nem kívánatos képre fókuszálsz és így csak mégjobban erősíted azt! Ez a kép az elméd mélyén lakik és gondoskodik róla, hogy a valóságban is megtapasztald azt amiben tudatalatti szinten igaznak hiszel!

 

Így termetjük meg újra meg újra azt a testet ami a tükörből néz vissza ránk! Sikerül leadni pár kilót, úgy tűnik ezúttal meg is tudjuk tartani, az emberek kezdenek bókolni nekünk, aztán egyszer csak hopp. Megint nő az étvágyunk és azt vesszük észre, hogy ismét ott vagyunk ahonnan elindultunk! Eljátszottunk ugyan a gondolattal, milyen jó lenne vékonynak lenni, de még mindig a régi túlsúlyos képhez kötődünk érzelmileg! Nincs ember aki ennek a képnek a megváltoztatása nélkül pusztán akaraterővel és kitartással le tudna fogyni! Te sem.

Segíthetnek neked, ha elkezded epíteni azt a képet amire tényleg vágysz és amikor ez a kép átveszi a régi ( túlsúlyos ) kép helyét akkor és csak akkor érted el a célodat. Amikor ez megtörténik, nem kell többé küzdened. Megváltoztál. Megváltoztál ÖRÖKRE! Legyen ez a kép részletes és személyes. Gondold végig, mennyivel lennél magabiztosabb, fittebb, csinosabb, bármi ha sikerülne elérned a célodat, csak te tudhatod az igazi miérted. Ez a miért segít majd érzelmi kötődést kialakitani! Az a kép ott mélyen nagyon erős és nagyon makacs! Ha van olyan ismerősöd aki elvesztette az egyik ujját, akkor már hallhattad, hogy még hónapokkal később is panaszkodnak, hogy olyan mintha éreznék az elvesztett ujjukat! Ha egy ilyen nyilvánvaló dologról is nehéz meggyőzni a tudatalatti elméd, akkor nem várhatod, hogy neked egyszerűen fog menni! Azonban ha tényleg szeretnéd azt a testet és megépíted az elmédben a kėpet róla, majd újra meg újra lejátszod magadban, akkor a tudatalattid előbb vagy utóbb de elfogadja és akkor eléred azt amit szeretnél.

Nem is lehetne másképp.

-TJ

 

 

Könyvek, amiket érdemes elolvasni! Tényleg!

d4187c16-f152-4718-8306-2a16b7b5ee29.jpegKönyvek!
Hiszek benne, hogy a megfelelő könyv lehet akkora hatással rád, hogy egy teljesen új röppályára állítsa az életedet. Azok akik ismernek tudjàk, hogy én minden nap olvasok. Nem az olvasás kedvéért, nem is azért hogy mindezt eltudjam mondani, hanem azért mert tudom, bármit is akarjak elérni, a könyvekben megvan a válasz arra amit keresek és így megspórolhatnak nekem egy évtizedet! Ne értsd félre. A könyv önmagában nem elég. Alkalmaznod kell amit megtanulsz. Ezen a ponton véreznek el a legtöbbet ( azért egy kicsit mind bűnösek vagyunk ebben ). Az információ önmagában nem hatalom, az csak potenciális hatalom! Hadd adjak neked egy kis segítséget ehhez! Tudod a mi korosztályunk kondícionálva lett arra, hogy a tanulás annyit jelent, hogy ülsz csendben a helyeden miközben valaki a táblánàl beszél hozzád és magyarázza neked az anyagot. Ezzel nem is lenne semmi baj, kivéve hogy az agyunk a beérkező információt mindig hozzákapcsolja ahhoz az állapothoz amiben abban a pillanatban vagyunk! Jelen esetben, ahhoz a passzív allapothoz, ami azt okozza, hogy nem fogjuk használni azt amit megtanultunk! Ha hatékonyan akarsz tanulni, akkor gondoskodj róla, hogy a tanulás ideje alatt van bőven energia a szervezetedben, legyél aktív, mozgasd meg magad. Így az információ egy egészen más érzelmi állapothoz fog kapcsolódni vagyis hajlamos leszel használni azt amit megtanultál! Összeállítottam egy listát, arról hogy én melyik könyvekből tudtam a legtöbbet profitálni és bár szerintem ez a lista mindenkinek más, tudom hogy ezekkel nem foghatsz mellé...

 

1. The Slight edge Író: Jeff Olson

Ez a könyv érintett meg leginkább. Teljesen lerombolta a nézetemet, hogy a siker nagy döntések eredménye. Bemutatja, mennyit számítanak a mindennapos, apró, jelentéktelennek tűnő tettek amiket ráadásul még könnyű is elvégezni! Gondolkodásra késztet és eléri, hogy innentől másként tekintsünk a kudarcra és a sikerre. Hirtelen világos lesz számunkra, mi a különbség a szegények és gazdagok, kövérek és soványak stb között ... Ezt sajnos nem tanították az iskolában, pedig végtelenül egyszerű. Több száz könyvet olvastam az elmúlt 6 évben, de egyik sem fogható ehhez az egyhez. Komolyan.

2. A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása. Író: Sean Covey
Ha épp csak most kezded a tanulást, akkor ez egy kötelező darab. 7 egyszerű szokást mutat be, amik egyenként is nagyon erőteljesek, kombinálva viszont hatalmas versenyelőnyhöz juttathatnak téged! Felnyitja a szemed azzal kapcsolatban, hogy mi lehetséges és kijózanító pofonokat mér az áldozatszerep mögé bújt emberekre.

3. Elon Musk, Tesla, Space X és a fantasztikus jövő feltalálása! Író: Ashlee Vance
Musk egy ikon! Egy munkamániás zseni, aki 17 évesen Amerikába utazott 200 dollárral a zsebében és most 30 évvel később olyan vállalatok tulajdonosa mint a Tesla autógyár, Space X és a Solar city! A könyv részletes és valós betekintést nyújt a vállalkozói ėlet gyötrelmeibe, kihívásaiba és győzelmeibe.

4. Szemléletváltás! Író: Carol S. Dweck
A Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora fejti ki álláspontát a siker és kudarc újonnan felfedezett okairól. Rögzült vs Fejlődési szemléletmód. Választ kapunk arra, hogy miért fontos a kudarc és mit tanulhatunk a kihívásokból. Átgondolod a világról alkotott meggyőződéseidet miután ezt elolvastad!

5. Ősforrás. Író: Ayn Rand
Egy könyv ami hatalmas hatással volt százezrekre! Az egyéniség és akarat diadala. Howard Roark gigászi küzdelme egy egész társadalommal szemben! Ha valami nagy dolgot szeretnél véghez vinni, de nem tudod, hogyan láss hozzá akkor ez neked kötelező!

6. Az alkimista. Író: Paulo Coelho
Nincs szükség bemutatásra. A név önmagáért beszél. Az álmok valóra válhatnak, a szerelem mindenkinek elérhető és a lényeg az utazás nem a végállomás! Azoknak szól akik hisznek az álmaik nagyszerűségében.

7. Testkontroll: ėleterő életfogytig. Írók: Harvey és Marilyn Diamon.
Az energia minden. Ez a könyv lerombolja azokat a táplálkozási tévhiteket amik ahhoz vezettek, hogy társadalmunk 65 százaléka elhízott! Ha több energiát szeretnél, ha fontos neked az egészség, vagy csak fogyni szeretnél akkor ezek a stratégiák neked szólnak.

8. Gabonaagy. Író: Dr. David Perlmutter
Ismét egy könyv a táplálkozásról, egészségről. A cukorbetegség, az Alzheimer és a demencia egyre gyakoribb betegségek. Amerika egyik leginkább tisztelt orvosa osztja meg tapasztalatait és mondja ki végre hogy a glutén káros, a tojás egészséges és a hiedelmekkel ellentétben zsír JÓ!!!  

9. A fájdalom arcai. Író: Dr. Csernus Imre
Fiatal vagy öreg. Férfi vagy nő. Olvasd el. Ennyi.

10. Gondolkodj és gazdagodj. Író: Napoleon Hill
A 20. század 500 leggazdagabb emberének a sikertitkai 13 alapelvre lebontva. Ha vállalkozást akarsz építeni, van egy célod amit szeretnél elérni vagy egyszerűen csak inspirációra vágysz akkor ez a könyv neked íródott.

Ez az én listám ( ami még biztosan változik ). Mutasd a tiéd! 

 

-TJ

 

Hogyan legyél motivált!

a9c4fb4b-64d7-4f35-819b-549512ca0307.jpegVan olyan ismerősöd, aki amint meghall egy izgalmas ötletet azonnal cselekvésbe kezd, hogy valóra váltsa ?

Van olyan is, aki az istenért sem mozdulna meg ha egy ilyen lehetőséggel találkozik ? Aki csak akkor cselekszik ha elveszítheti a biztonságát, hírnevét, pénzét vagy bármit ami fontos neki ?

Miközben minden emberi cselekvés akörül a kényszer körül forog, hogy elkerüljük a fájdalmat és örömöt szerezzünk magunknak, nem mindenkit motivál erősen az öröm megszerzése, vannak akik kicsit veszélyesebb helynek látják a világot. Ők hajlamosak arra, hogy egyszerűen a fájdalom elkerülése érdekében cselekedjenek! Ezeket a tendenciákat hívjuk metaprogramnak!

Az utóbbi csoportnak beszélhetsz órákig arról, mennyire jó lesz nekik, ha ezt és ezt megteszik, ha egy bizonyos irányba haladnak , de nem leszel hatékony, mert  az ő agyuk  csak olyan dolgot keres amitől végre elhúzodhat.

Vegyünk 2 diákot, akik most nyelvizsgáztak angolból! Az első imádja a nyelvet és nagyon izgatott, hogy egyre jobban beszélje. Imádja, hogy minél többet tud, annál jobb lehetőségek nyílnak meg előtte. A másik diák viszont nem így gondolkodik. Ő azért tanult angolul, mert ha nem teszi, akkor sosem kap diplomát ès élete végéig egy pizzázóban dolgozhat futárként! Az elsőt a növekedès és a fejlődés öröme motiválta, a másodikat egyértelműen annak a fájdalomnak az elkerülése, hogy egész életében futárként kell dolgoznia! Így bár a megszerzett eredmény azonos ( nyelvvizsga ) , az erők amik eljuttatták őket oda teljesen mások!

Ha vannak gyerekeid és arra akarod őket rávenni, hogy rendszeresen takarítsák ki a szobájukat, akkor mondhatod nekik, hogy a barátaik is szívesebben jönnek át ha tisztán tartják a szobájukat és te is több mindent megengedsz majd nekik, de ez csak akkor fog működni, ha őket az örömszerzés motiválja! Ha ők fájdalomtól elhúzók, akkor azt kéne nekik mondani, hogy előbb utóbb egyik barátjuk sem akar majd átjönni ebbe a disznóólba és a számítógépes játékokról is lekell majd szokniuk! Így máris van valami amitől elhúzódhatnak!

A kérdés, hogy téged melyik mozgat meg ?

Az egyik egész biztosan igaz rád! Lehet, hogy mindkét irányba hajlamos vagy mozogni, de ahogy mindenkinek neked is van egy domináns metaprogramod!
Azért fogyókúrázol, mert nem akarsz kövér lenni és szégyenkezni a súlyod miatt, vagy mert szeretnél egy szép testet amit sokan megcsodálnak a strandon ? Bár a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, az erők amik odáig eljuttattak teljesen különböznek!

Ha tényleg szeretnél lefogyni, akkor szükséged lesz hajtóerőre! Ahhoz, hogy ezt fenntartsd tudnod kell MIÉRT csinálod! Lehet, hogy azt mondod magadnak, hogy szép testet akarsz, mert azoknak is az van akikre felnézel, de ez nem jelenti, hogy ez fog téged igazán motiválni! Lehet, hogy a fájdalom lesz az!
Könnyen felfedezheted te melyik típusba tartozol, ha megkérdezed magadtól: Milyen legyen a párkapcsolatom,  az autóm, vagy a munkahelyem ? Ha azt kezded el mondani, hogy mit nem akarsz, hogy legyen benne, akkor dolgoktól elhúzó metaprogramod van, ha azt amit szeretnéd, hogy legyen benne,  akkor örömteli dolgok irányába mozogsz! Fedezd fel a tiédet és ezentúl beszélj a saját nyelveden magadhoz!

-TJ

9094c1e4-10ea-40cc-83c4-7aa2d08f20cf.jpegKérdezz meg 10 orvost, hogyan kell egészségesen táplálkozni és ha lesz 2 aki ugyanazt mondja akkor nagy mázlid volt!
Rengeteg könyvet írtak már a témában, neves szakemberek, orvosok, professzorok, de a mai napig rengeteg ellentmondás maradt fenn. Sokaknak vette el a kedvét, hogy a kutatások előrehaladtával rengeteg addig “jól bevált” diátáról derült ki, hogy mennyi káros hatása van valójában. Elveszítettük a hitünket. Nem csoda...

Ha még ezek a szakértők is állandóan vitatkoznak, akkor te és én mégis honnan az ördögből tudnánk eldönteni, hogy kiben bízhatunk és mi lesz a jó nekünk ??

Ami engem illet rengeteg mindent kipróbaltam eddig, hogy kiderítsem mi működik a legjobban és mostanra rájöttem, hogy a megoldás sokkal egyszerűbb mint gondoltam. A “legjobban” itt azt jelenti, hogy egész nap magas és kiegyensúlyozott az energiaszintem, fittnek és mozgékonynak érzem magam. Azt, hogy nem kell koplalnom, rendes adagokat ehetek. Az étel tartalmazza azokat az vitaminokat és ásvanyianyagokat amikre szüksége van a testemnek. Bár könyvekből tanultam meg amiről itt írok, végül csak azt ajánlom ami kiállta a próbàt a gyakorlatban is!

Az alapján ami nálam működik összeállítottam neked a tökéletes reggeli receptjét. Értem, hogy mindannyian különbözünk biokémiailag, más típusú és intenzitasú terhelésnek vagyunk kitéve, de azért mind emberek vagyunk nagyon hasonló emésztőrendszerrel. Ami engem illet én minden nap legalább 1 órát intenzíven edzek és több órát tanulok, ami nagyon nehezen menne a kielégítő táplálkozás nélkül. ( ohh igen azért is eszünk, hogy az agyunk jól működjön, remélem mindenki tudja ezt )
Tudom azt is, hogy a legtöbben utálni fogjàk ezt a listát. Nem azért, mert szerintük nem működik, hanem pont az ellenkezője. Tudják a szívükben, hogy működni fog. Ahhoz viszont be kell tartaniuk és ez néha nagyon nehéz is lehet.
Most, hogy ezt elmondtam, nézzük hogy néz ki a tökéletes reggeli!

Ébredés ( nálam 6 óra körül ) egy nagy pohár víz.
Egy fél banán
Jégsaláta kevés olivaolajjal leöntve
Paradicsom
Paprika
Rántotta 2 max 3 tojásból ( kenyérfélék nėlkül )

Ilyen egszerű!
Ha délelőtt még enni akarunk akkor az csak zöldség vagy gyümölcs legyen.

 Okè. Tudom. Átérzem. Nem könnyű. Hadd mondjam el miért.

Hallottál mar valakit panaszkodni a délelőtti órákban, hogy nincs energiája mert nem reggelizett ? Én sem. Délig a szervezetünk egyszerűen még a kiválasztás ciklusában van és semmi, mondom mégegyszer semmi szüksége arra, hogy nehezen emészthető étellel lásd el. A régi mondás miszerint “reggelizz úgy mint egy király...” egy olyan népességhez vezetett aminek a 65%a elhízott... ! Erről ennyit. Ha reggel bőségesen beeszel kenyérből, kalóriadús, nehezen emészthető ételekből az olyan mintha 5 kávét innál meg este, hogy jobban tudj aludni az éjszaka.

Nézd a jó oldalát. Nem kell méregdrága alapanyagokat, gyógyfüveket beszerezned az amazóniai esőerdő mélyéről ahhoz, hogy megadd a szervezetednek amire szüksége van. A megoldás régóta itt van előttünk. A fogyásnál nem csak az számít, hogy mit eszel, hanem az is hogy mikor és melyik más étellel együtt eszed.

Ne érts félre. Én sem mindig tartom ezt be. Senki sem várja el tőled hogy egyik napról a másikra megváltozz. Kezd kicsiben és onnan fejlődj tovább.
Tudom milyen érzés egész nap letargikusnak, fáradtnak lenni és tudom milyen fittnek, és energikusnak lenni. De nem tudod mennyire érzed magad rosszul amíg nem érezted magad igazán jól. A gyümölcsök és a zöldségek pedig kiváló lehetőséget nyújtanak az utóbbihoz.

Tegyél egy próbát, nem fogod megbánni.

-TJ

u.i: Természetesen nem gondolom, hogy ez az egyetlen jó megoldás, ha ismersz te is egyet akkor oszd meg velünk kommentben.

A leggyorsabb és legtartósabb út a fogyáshoz. Komolyan.

d1933b6d-0344-4c96-b359-cef842f86096.jpeg 

Feltehetek egy személyes kérdést ?

Gyerekként melyik szülő szeretetére sóvárogtál leginkább ?

Ha megvagy, akkor:

Kinek kellett lenned az ő számára  ?

Egy másik irányból:

Ki az aki soha nem tudtál lenni a számára ?

Bármi is legyen a válaszod ezekre a kérdésekre, most épp azon vagy, hogy felfedezd milyen erő alakította ki az identitásod!

Innen ered ugyanis a világról alkotott modelled. A térkép a fejünkben, ami megmondja hogy mi fog fájdalomhoz vagy örömhöz vezetni, így irányítva végül a döntéseinkett és a mindennapi cselekedeteidet!

Gyerekként amikor megszületünk, az oxytocin szintje olyan magas a szüleinkben, hogy feltétel nélkül szeretnek minket. Akármit megtehetünk mindig szeretve leszünk. Mi emberi lények azonban azért élünk túl, mert van aki gondoskodik rólunk. Nincsenek olyan képességeink mint az állatoknak, hogy túlélünk ha magunkra is hagynak minket ( karmok, színváltó képesség stb.. ). A mi versenyelőnyünk a szeretet! Ahogy telnek a napok, ez a feltétlen szeretetért felelős oxytocin nevű vegyület csökkenni kezd a szüleinkben és a félelem belép a képbe. Mostantól érezzük, hogy viselkednünk kell egy bizonyos módon, ahhoz hogy megfeleljünk nekik. Már nem tehetünk meg akármit, mert annak büntetés lesz a vége. Innen jön, hogy később rosszul érezzük magunkat, ha egy bizonyos dolgot megteszünk vagy épp ha elmulasztjuk azt megtenni, illetve jól érezzük majd magunkat ha azt tesszük amire mindig is neveltek és rosszul ha olyat amit elleneztek!

Teljesen tiszta lappal érkeztünk a világra. Nincsenek szabályaink, előítéleteink vagy kialakult szokásaink, DE idővel...

Úgy alakítjuk magunkat, amiről azt gondoljuk, hogy lennünk kell annak érdekében, hogy minél többet kapjunk annak az embernek a szeretetéből/elismeréséből akiére a leginkább éhesek vagyunk!

Tudjuk mi történik egy babával, ha nem kap fizikailag szeretetet ? Halálra stresszeli magát. Meghal. A legtöbbször azért nem ilyen rossz a helyzet, de még mindig következményekkel jár a nem megfelelő érzelmi támogatás.
Mivel a legtöbb gyerek esetében a gyerek szülő kapcsolat nem optimális, ez az érzelmi űr, stressz ès frusztráció a gyerekeket arra készteti , hogy valamivel kompenzáljonak. Az étel pedig a legtöbbször könnyen elérhető! Amikor egy túlsúlyos gyereket látsz, az esetek 99%-ban a fenti jelenséget látod lejátszodni!

A szerepmodell óriási ereje!

Elsősorban azért írtam a fenti részt, hogy rávilágítsak a szerepmodellek hatalmára! Ahogyan gyerekként lemásoltuk azoknak a viselkedését, gondolatait akikre felnéztünk úgy ezt most is megtehetjük. A szerepmodell olyasvalaki, aki már kifejlesztette azokat a jellemvonásokat, elérte azokat az eredményeket amikre vágyunk és legbelül tudjuk, hogy mi is képesek vagyunk. Éppen ezért szeretnénk hozzájuk hasonlóak lenni. Utánozzuk őket. A fogyásnál például elég ha találsz egy ilyen szerepmodellt magadnak, és elkezded őt másolni... Elkezdesz azonosulni vele. A vágyott kép arról, milyen szeretnél lenni elkezd leszivárogni a tudatalatti elmédbe, odafigyelsz, hogy a belső párbeszéd támogassa azt a képet amit megálmodtál és ekkor történik valami ami soha korábban! Végre elkezdesz haladni. Egyik pillanatról a másikra irányt váltottál és gyorsítósávon haladsz az álmaid felé..

Ez az amit kívánok NEKED!

-TJ

 

A jövőkép szerepe a fogyásban!

9713c5bb-0824-453e-9a31-66988f1d1440.jpegA jövőképed a legerősebb fegyver az arzenálodban. Kell, hogy olyan legyen ami vonzz magàhoz, amit annyira akarsz, hogy képes vagy miatta feladni azokat a rossz szokàsokat amik áldozatot csinálnak belőled és ott tartanak téged, ahol egy porcikád sem akar lenni!

De tudod mit ? Ha lenne egy ilyen jövőképed, akkor már elindultàl volna, nem ?! Szeretném azt mondani, hogy egyszerűen kérdezd meg magadtól mit akarsz és kezdj el dolgozni abba az irányba, de a legtöbb ember nem tudja mit akar, azt meg végképp nem, hogy miért!

Szóval, ha a jövőképed nem tölt el boldogsággal, ha nem leszel izgatott amikor rá gondolsz, akkor az csak azt jelenti, hogy alkotnod kell egy újat, olyat amitől énekelve pattansz ki reggelente az ágyból! Lehetetlen ? Egyáltalán nem!
A legnagyobb hiba amit ilyenkor elkövethetsz, hogy azt hiszed a válasz ott van a fejedben! Az, hogy elgondolkozol, hogy mit is akarsz. Logikusan hangzik tudom, de a legtöbb esetben nem jutsz vele sehovà.

A víziódat fel kell fedezned, pontosabban azokat a dolgokat kell felfedezned, amik izgalomba hoznak téged. Ki kell, hogy próbálj dolgokat, amiket soha korábban. Ez az amit a legtöbben soha nem tesznek meg.

Sokan gondolják, hogy a trx nem nekik való. Oké. Gyűlölnek futni, de ha megkérdeznénk őket, akkor az általános iskolában futottak utoljára. A túrázás unalmas. A csoportos edzésen kinevetnek. A box rossz mert megsérülhetsz. Mi a közös a fenti peldákban ? Az, hogy mindegyik csak feltételezés. A vélemény vagy a hiedelem csak egy nagyon szegény összetevője a valóságnak. Elmondhatod mennyire unalmas a jóga, de ha még nem próbáltad akkor szart se tudsz róla! Csak vélemény, nem tény!

A szokásaink nem csak úgy vannak, hanem a jövőképünkön alapszanak. Ha megakarjuk változtatni a szokásainkat, akkor egy azzal összhangban lévő jövőképet kell építenünk. Amíg ezt nem tesszük meg, mindig a régi, nem kívánatos eredményeinkhez gravitálunk majd. Lehet, hogy egy ideig jól mennek a dolgok, azt hisszük sikerrel jártunk, aztán szépen lassan a víziód amihez érzelmileg kötődsz visszaveszi a hatalmat és azon kapod magad, hogy ott vagy ahonnan elindultál...

Építs egy víziót, ami vonzz téged. Olyat ami energiával tölt el. Olyat ami elég erőteljes ahhoz, hogy ha rágondolsz boldognak érzed magad tőle! Ha most nem tudsz egy ilyennel előállni, nem baj. Kötelezd el magad, hogy felfedezed a dolgokat amik boldoggá tesznek és arra sarkallnak, hogy lefogyj egyszer s mindenkorra! A legtöbben nem teszik...
Te legyél más. Kérlek.

-TJ

2 szokás, ami lefogyaszt téged!

07cc3cf8-f2c6-4f89-ae64-7bb23d904333.jpeg

 

Miközben milliónyi stratégiát és tippet bevethetünk, ha tartós változást akarunk, minden ehhez az egyszerű mondatothoz megy vissza: 

Kettő szokásra vagy attól, hogy elérd a célodat!  

1) egyél kevesebbet

2) mozogj többet

Egyszerűbb nem is lehetne!  Nem könnyű, de egyszerű! 

Azok a területek amikkel elégedett vagy az életedben, azért van, mert azon a téren jó szokásaid vannak! Ennyi. 

Azok a területek, ahol nem kapod azokat az eredményeket amiket szeretnél, ott hiányoznak a produktív szokások!

Bár úgy tűnik, hogy rengeteg dologgal kell megbírkózniuk a fogyókúrázóknak, az egyetlen valódi akadályt a saját mélyen rögzült szokásmintáik jelentik! 

Ne feledd, amikor fogyókúràzol, nem a kalóriákkal küzdesz, nem is a mérleggel vagy a csokival, kizárólag a saját szokásaidat kell felülírnod! 

Ezek a szokások viszont nem csak úgy jönnek, hanem a víziódon alapulnak, így azt hiszem lesz miről beszélnünk holnap...

-TJ

ui: Egész héten a fogyás témakörével foglalkozunk, ha ismersz valakit akit érdekelhet, akkor küldd neki tovább kérlek!

+ Ha tetszett neked a blog és van a témával kapcsolatban kérdésed, szeretnél többet tudni, akkor kérdezz a ( jozseft930@gmail.com ) email címen. Igyekszem hamar válaszolni! ELKÖTELEZTEM MAGAM, HOGY SEGÍTEK, AMIVEL CSAK TUDOK!