A Tóth József blog

A Tóth József blog

A PARADIGMÁK EREJE

2019. április 01. - The55man

unadjustednonraw_thumb_5ad.jpgMi határozza meg mit fogunk elérni végül ? Miért van, hogy egyesek haladnak, mások megragadva érzik magukat ?  Miért van, hogy sok brilliáns ember alig tud megélni, míg kevésbé intelligens társaik többet keresnek, mint amennyit képesek elkölteni !? 

Ahhoz, hogy ezt és ezekez hasonló dolgokat elkezdhessük megérteni, meg kell ismerkednünk a PARADIGMÁKKAL. A TE PARADIGMÁIDDAL. 

Mi az a paradigma ? Joel Barker írt egy nagyszerű könyvet amiben így definiálta: "A paradigma az ami megszabja a határainkat és megmondja, hogy azokon a határokon belül, hogyan kell viselkednünk ahhoz, hogy sikert érjünk el" 

A paradigma végülis a szokásaink összessége. A szokásos gondolkodás és viselkedésmintáink, amiknek az eredményeinket köszönhetjük! Hadd kérdezzek pár dolgot!

Hogyan jutottál el idáig ?  Ha szétnézel magad körül, elégedett vagy ?  Hogyan kellett gondolkodnod és viselkedned ahhoz, hogy a mostani eredményeid megszülethessenek ? Van valaki, aki hasonló helyzetből indult, de sokkal messzebbre jutott nálad ? Persze az is lehet, hogy te jutottál sokkal messzebbre... Mégis miért ? 

Ha tényleg őszinte vagy... Az áldozatot játszod, vagy felelősséget vállalsz ? Biztosra mész, vagy szeretsz kockáztatni ? Mind-mind az elmédbe kondícionált paradigmáid eredménye! Hadd kérdezzek még valamit!  Ha ebbe az irányba folytatod tovább, akkor olyan helyen kötsz majd ki, ahová tényleg vágytál ?  

Azt a legtöbben belátják, hogy az eredményeiket a viselkedésük hozza létre! A viselkedésünk pedig a szokásos gondolkodásmintáink eredménye!  A helyzet az, hogy ezeket a mintákat ritkán választjuk mi tudatosan! A legtöbbször gyerekként egyszerűen lemásoljuk ( vagy teljesen elutasítjuk ) a körülöttünk lévők gondolkodását és viselkedését!  

Ez nagyon hasonló ahhoz, amikor egy kisgyereket örökbe fogadnak. Lehet, hogy az édesanyja magyar volt, de ha német szülőkhöz kerül, akkor semmit nem fog tudni a magyar nyelvről, viszont folyékonyan fogja beszélni a németet!  Azonban nem csak a nyelv az egyetlen dolog, amire kondícionálva lesz! Ahogyan beszél, iszik és eszik.. a véleménye dolgokról, a konfliktus kezelési szokásai, a gondolkodásmódja,  a mód ahogyan megtanulta kielégíteni a szükségleteit mind-mind kondícionálva vannak a tudatalatti elméjében! Ezek az eszmék, gondolatok, térképek amik megmondják neki, hogy mi fog fájdalomhoz, vagy örömhöz vezetni, automatikusan kifejezik magukat a viselkedésünkben!  Ez a viselkedés pedig létrehozza az eredményeinket! 

Tényleg érted ezt ?

Érted, hogy ha egy másik környezetben születsz meg, akkor most teljesen más szokásaid/világnézeted lehetne ? ( nem állítom persze, hogy jobb, de bizonyosan más )

Ha látod, hogy valaki sikeres, mi jut azonnal eszedbe miért ?  

  • Keményen dolgozik ?
  • Kiváló képességei vannak ?
  • Szerencsés ? 
  • Jobb, mint te ? 
  • Sok segitséget kap ? 
  • Csaló ?
  • Mind együtt ?

Bármi is legyen az ami miatt szerinted sikeres, az felfedi nekünk, hogy miben hiszel mi kell, ahhoz hogy valaki sikeres legyen! Az egész világot a paradigmáink lencséjén keresztül látjuk! 

Nem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek, hanem amilyenek mi vagyunk.

- Anais Nin 

Érezted már úgy, hogy nem vagy elég jó valamihez ? Tegyük fel, hogy szerinted ( pontosabban a paradigmád szerint ) ahhoz, hogy sok pénzt tudj keresni, okosnak, tanultnak  és jó háttérrel rendelkezőnek kell lenned. Te pedig a középiskolát sem fejezted be és teljesen átlagos csaladból származol! Mit gondolsz meg fogod akár egyszer is kísérelni, hogy magasabb babérokra törj ?  Kötve hiszem! Ezek az öröklött minták generációról generációra öröklődnek, amíg valaki fel nem ismeri őket és úgy nem dönt, hogy változtat rajtuk!  Ez csak nehány példa volt a paradigmákkal kapcsolatban! Rengeteget írhatnék még róla ( és persze fogok is ) 

A legfontosabb az, hogy az életed nem fog változni, amíg a paradigmád nem változik! Leadsz pár kilót és végre úgy tűnik, hogy sikerül megtartanod, de egyszer csak újra kényszert érzel az evésre és BOOM ott vagy ahonnan elindultál - PARADIGMA!  Megfogadod, hogy megtanulod azt az idegen nyelvet -  2 napig tanulsz is rendesen, de a 3. napon közbe jön valami és máris el van felejte - PARADIGMA! 

 A következő blogokban megbeszéljük, hogyan alakultak ki a mostani paradigmáid és hogyan kezdheted el tudatosan kialakítani azokat, amik szolgálni fognak téged! Amikor ez megtörténik, végre elkezdheted élni azt az életet, amit mindig is akartál... 

Készen állsz ? 

 

- TJ

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr2114701830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása