A Tóth József blog

A Tóth József blog

Az Önbizalomhiány ellenszere

2018. december 04. - The55man

00ee655d-77dd-49e3-94fe-7627d77eca25.pngÖnbizalom.
Még nem találkoztam senkivel, aki ne akart volna többet belőle. Ennek az egyetlen tulajdonságnak valószínűleg nagyobb szerepe van a sikereink megteremtésében, mint bármelyik másiknak. Az emberek megkedvelnek ha bókolsz neki, de utálják ha az ellenkezőjét teszed. Ez valószínűleg rád is igaz. Önbizalommal felvértezve megállíthatatlan vagy, nélküle viszont éppen csak vegetálsz.

A millió dolláros kérdés. Hogyan fejleszthetjük az önbizalmat ?

Az első és legfontosabb dolog amit tudunk az önbizalomról, hogy nem egy született, fix tulajdonság. Megnövelhetjük az önbizalmunkat ha úgy döntünk. Nekem aztán illik tudni.
Ha valaki híján volt ennek a tulajdonságnak akkor az én vagyok. Az önbizalom és én nem fértünk meg egy mondatban. Nemhogy lányokkal nem mertem ismerkedni, még az is problémát okozott, hogy vonat jegyet vegyek a pénztárban. Ha a pizzát telefonon kellett megrendelni, én inkább éhen maradtam. Egyedül besétálni egy étterembe ahol sokan vannak ? Soha eszembe sem jutott. Voltak céljaim, de önbizalom hiányában feladtam őket, mielőtt konkrét lépéseket tettem volna az irányukba. Szörnyű módja ez az életnek.
Ma már más a helyzet. Sikerült felülkerekednem a legtöbb korláton és szeretnék segíteni neked is, amennyiben vannak hasonló ambícióid. Összeszedtem 10 olyan ötletet ami nálam máig jól működik és tudom, hogy nálad is fog, ha úgy döntesz alkalmazod őket!

 

10 GONDOLAT AZ ÖNBIZALOM FEJLESZTÉSÉRE

 

o Ne gondold túl. Minél többször lépsz ki a komfort zónadból, annál magabiztosabb leszel. Kezd apró dolgokkal és onnan lépj tovább.


o Ha túl sokat kritizáltak gyerekkorodban, valószínűleg bizonytalan felnőtt lettél. Nem kell mások dicséretére várnod. Legyél a saját magad szurkolója. Naponta ismerd el magad. Idővel komoly pozitív hatással lesz az énképedre.


o Barátkozz olyanokkal akik támogtnak a haladásban, nem lehúznak téged.


o Fogadd el az agyad természetét. Az ő feladata, hogy túlélj, nem az hogy boldog legyél. Amikor veszélyt észlel ( márpedig a komfort zónán kívül minden az neki ) bármit elkövet, hogy megállítson téged. Elhiteti veled, hogy nem vagy elég jó, ez nem neked való. Be ne dőlj neki. Az agyad helyett a szívedre hallgass. Az nem fog átverni téged! 


o Szintén az agy természete, hogy miközben kételkedik a saját képességeiben, másokat simán képesnek tart ugyanannak a feladatnak az elvégzésére. ( Legtöbbször mások sokkal jobban hisznek benned, mint te saját magadban, pusztán azért mert objektívan, kívülről látnak téged. Ezért is húznak vissza sokan a negatív kommentekkel, kritikákkal. Félnek, mert tudják, hogy ha folytatod le fogod hagyni őket. ) Meríts erőt ebből.


o Tudd, hogy bármi amit félsz megtenni, valaki másnak egyszerű rutin feladat. Ha pedig neki megy, neked miért ne menne.   Ezt olvasd el kérlek mégegyszer.


o Az eredményeink a viselkedésünk logikus következményei, soha nem annak, hogy eredendően mennyit érünk! Ezért ne érezd magad leigázva ha látod, hogy valaki előrébb jár. A legtöbbször csak azért kap jobb eredményeket, mert produktívabb szokásai vannak az adott területen. Benned pont ugyanannyi lehetőség lakozik.


o Sokszor nem az a baj, hogy nem érzed magad elég jónak. Hanem, hogy azt gondolod elég jónak kell magad érezned, mielőtt cselekednél... A legsikeresebb emberek cselekednek még mielőtt azt éreznék, hogy készen állnak. Ez is csak egy szokás. 


o Az agy nem feltétlen attól fél ami nehéz, hanem attól ami ismeretlen. Gondolkozz el kérlek mit jelent ez valójában.


o Végül szeretném elmondani, hogy amikor olyasmit csinálsz ami nem te vagy, soha nem fogod érezni, hogy elég jó lennél. Ugyanakkor ha megtalálod azt amit szeretsz, azt ami valóban passzol a természetedhez, nem lesz nehéz egyre több magabiztosságra szert tenned! 

Ezek a tippek működnek. Külön-külön is megvan bennük az erő, hogy előrebb mozdítsanak bárkit. Kombinálva még hatásosabbak. Ha használod őket, neked is segítenek majd!  Nyomás utána...

 

-TJ

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr1014429490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása