A Tóth József blog

A Tóth József blog

Hogyan növeld a motivációd

2019. október 25. - The55man

serghei-trofimov-xikbb9upcci-unsplash.jpg

Ki ne szeretne reggelente úgy kipattani az ágyból, hogy egész nap azzal foglalkozhat, amit imád ?.

... és hányan élnek tényleg így ?.    Kevesen.   Nagyon kevesen. 

Van a motivációnak titka egyáltalán ?   Mit csinálnak másképp, akik egyik célt a másik után érik el ? 

Tony Robbins ( amerikai Coach ) miután 3 000 000 millió embernek segített változást elérni világszerte, rájött, hogy nem véletlen küzdünk ugyanazokkal a problémákkal az egész világon.  Igaz, hogy a magunk módján egyediek vagyunk, de az idegrendszere minden embernek ugyanúgy működik. 

Tony rájött, hogy minden emberi cselekvés 6 egyszerű szükségletre vezethető vissza.  

Mi köze ennek a motivációhoz ? MINDEN. 

Ha egy cselekvésben kielégülnek ezek a szükségletek, akkor motiváltak leszünk arra, hogy csináljuk azt.  A motivációnk szintje pedig attól függ, hogy mennyi szükséglet és milyen szinten elégül ki. 

Ez hihetetlenül fontos megállapítás.  

Melyek ezek a szükségletek ?!

BizonyosságAzt jelenti, hogy el tudod kerülni a fájdalmat és örömöt, de legalább kényelmet tudsz szerezni magadnak. A folyamatos fájdalom folyamatos károkat tenne a testben. Az pedig halálhoz vezetne.  Ez egy túlélő mechazimus. ( ez a szükséglet húz vissza a kockázatvállalástól és éri el, hogy biztosra menj ) Csak mondom :) 

Változatosság ( bizonytalanság ) : A teljes bizonyosság izgalmas lehet egy ideig, de miután mindig mindenben biztos vagy... mi történik ? Változássra vágysz.  A szikra, a szenvedély az ismeretlenben lakik. Akik a változatosságot értékelik többre, azok szeretnek kockáztatni. 

Jelentőségteljesség: Az érzés, hogy fontos vagy. Különleges. Egyedi. Utánozhatatlan. Ez a szükséglet felel például azért, hogy néhányan bizarr módon öltözködnek. Gazdagok akarnak keresni ( általában ).  Többet akarnak elérni és szeretnének kiemelkedőek lenni.  

Szeretet / Kapcsolódás: Valószínűleg a "legmélyebb" szükséglet. A legtöbben csak azért akarnak jelentőségteljesek lenni, mert egy bizonyos szinten hiszik, hogy akkor szeretve lesznek. Ez a szükséglet olyan a léleknek, mint az Oxigén a testnek.

Növekedés: Az előző 4 szükéglet kielégítésére mindenki talál módot. Mindenki.  Lehet, hogy romboló cselekvést, mint például a drogok, de mindenki megtalálja a módját, hogy kielégítse a fentieket.  A növekedés az más. Nem mindenki növekszik. Aki viszont igen az úgy érz, hogy ÉL. Ezen a világon semmi sem marad állandó. Valami vagy növekszik, vagy haldoklik. Mi emberek remekül érezzük magunkat ha, fejlődünk valamiben, ami fontos nekünk. Ettől érezzük úgy, hogy élünk. 

Hozzájárulás: Az érzés, hogy teszünk valamit, ami túlmutat rajtunk. Biztos te is voltál már úgy, hogy tettél valamit, ami helyes volt és nem mondtad el senkinek. Belülről viszont jó érzés volt.  Ezért mondják, hogy jobb adni, mint kapni. 

Minden emberi lényben megvan a kiválóság lehetősége. 

Minden lélek a hozzájárulásért sóvárog

- Amy McTear

 

Nézzük például a focit ( azt mindenki ismeri ) 

Miért játszák annyian ezt a sportot ?  Mondhatod, hogy olcsó, de sok elfoglaltság van, ami szintén nem kerül sokba, mégsem lett soha népszerű.

A fociban kielégülnek a fenti szükségletek!  Ezért imádja és motivált ennyi ember, hogy játssza! 

Ha nálad van a labda és az egész lelátó téged figyel, mennyire érzed magad fontosnak ? Mennyire érzed a kapcsolódást a csapattársakkal és a közönséggel ? Mennyi változatosság van a játékban ? Soha nem igazán kiszámítható mi fog történni. Az egész tele van pozitív bizonytalansággal.  Mennyire vagy biztos abban, hogy örömteli lesz játszani ?   

Sok embernek minden kérdésre azt mondta volna, hogy 10/10. 

Arról nem is beszélve, hogy fejlődnek a játék során: Ez növekedés.  5 szükséglet nagyon magas szinten kielégül. Persze, hogy ennyire népszerű ez a sport. 

 

Min múlik, hogy ki milyen helyzetben érzi úgy, hogy kielégülnek a fenti szükségletek ? ( nem mindenki szeret focizni sem )

A meggyőződésein. Arról, hogy mit jelent neki az adott dolog. 

Lehetséges, hogy a meggyőződéseink megváltoztatásával motiváltá válunk? Hmm.. 

 

Megbeszéljük legközelebb.

 

- Tóth József 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr1515260690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása