A Tóth József blog

A Tóth József blog

Hogyan legyél motivált!

2018. július 04. - The55man

a9c4fb4b-64d7-4f35-819b-549512ca0307.jpegVan olyan ismerősöd, aki amint meghall egy izgalmas ötletet azonnal cselekvésbe kezd, hogy valóra váltsa ?

Van olyan is, aki az istenért sem mozdulna meg ha egy ilyen lehetőséggel találkozik ? Aki csak akkor cselekszik ha elveszítheti a biztonságát, hírnevét, pénzét vagy bármit ami fontos neki ?

Miközben minden emberi cselekvés akörül a kényszer körül forog, hogy elkerüljük a fájdalmat és örömöt szerezzünk magunknak, nem mindenkit motivál erősen az öröm megszerzése, vannak akik kicsit veszélyesebb helynek látják a világot. Ők hajlamosak arra, hogy egyszerűen a fájdalom elkerülése érdekében cselekedjenek! Ezeket a tendenciákat hívjuk metaprogramnak!

Az utóbbi csoportnak beszélhetsz órákig arról, mennyire jó lesz nekik, ha ezt és ezt megteszik, ha egy bizonyos irányba haladnak , de nem leszel hatékony, mert  az ő agyuk  csak olyan dolgot keres amitől végre elhúzodhat.

Vegyünk 2 diákot, akik most nyelvizsgáztak angolból! Az első imádja a nyelvet és nagyon izgatott, hogy egyre jobban beszélje. Imádja, hogy minél többet tud, annál jobb lehetőségek nyílnak meg előtte. A másik diák viszont nem így gondolkodik. Ő azért tanult angolul, mert ha nem teszi, akkor sosem kap diplomát ès élete végéig egy pizzázóban dolgozhat futárként! Az elsőt a növekedès és a fejlődés öröme motiválta, a másodikat egyértelműen annak a fájdalomnak az elkerülése, hogy egész életében futárként kell dolgoznia! Így bár a megszerzett eredmény azonos ( nyelvvizsga ) , az erők amik eljuttatták őket oda teljesen mások!

Ha vannak gyerekeid és arra akarod őket rávenni, hogy rendszeresen takarítsák ki a szobájukat, akkor mondhatod nekik, hogy a barátaik is szívesebben jönnek át ha tisztán tartják a szobájukat és te is több mindent megengedsz majd nekik, de ez csak akkor fog működni, ha őket az örömszerzés motiválja! Ha ők fájdalomtól elhúzók, akkor azt kéne nekik mondani, hogy előbb utóbb egyik barátjuk sem akar majd átjönni ebbe a disznóólba és a számítógépes játékokról is lekell majd szokniuk! Így máris van valami amitől elhúzódhatnak!

A kérdés, hogy téged melyik mozgat meg ?

Az egyik egész biztosan igaz rád! Lehet, hogy mindkét irányba hajlamos vagy mozogni, de ahogy mindenkinek neked is van egy domináns metaprogramod!
Azért fogyókúrázol, mert nem akarsz kövér lenni és szégyenkezni a súlyod miatt, vagy mert szeretnél egy szép testet amit sokan megcsodálnak a strandon ? Bár a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, az erők amik odáig eljuttattak teljesen különböznek!

Ha tényleg szeretnél lefogyni, akkor szükséged lesz hajtóerőre! Ahhoz, hogy ezt fenntartsd tudnod kell MIÉRT csinálod! Lehet, hogy azt mondod magadnak, hogy szép testet akarsz, mert azoknak is az van akikre felnézel, de ez nem jelenti, hogy ez fog téged igazán motiválni! Lehet, hogy a fájdalom lesz az!
Könnyen felfedezheted te melyik típusba tartozol, ha megkérdezed magadtól: Milyen legyen a párkapcsolatom,  az autóm, vagy a munkahelyem ? Ha azt kezded el mondani, hogy mit nem akarsz, hogy legyen benne, akkor dolgoktól elhúzó metaprogramod van, ha azt amit szeretnéd, hogy legyen benne,  akkor örömteli dolgok irányába mozogsz! Fedezd fel a tiédet és ezentúl beszélj a saját nyelveden magadhoz!

-TJ

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr214092989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása