A Tóth József blog

A Tóth József blog

Mi az ami tényleg visszatart téged ?

2018. augusztus 18. - The55man

10328a8b-4297-4705-babe-116ba5251005.jpegVan egy dolog, ami visszatart minket az álmaink megvalósításától!

Nem. Nem a kormány..
Nem a főnök.
Nem a rendszer.
Nem a szörnyű gyermekkorunk.
De még csak nem is a pénz hiánya...

Hanem az a sztori amit kitaláltunk, arról miért nem tudjuk elérni azt az álmot!

A kövér srác, aki szeretne lefogyni, de szerinte: “mindenki a családban kövér volt, ez benne van a génjeinkbe” Mit gondolsz mekkora esélye van ?

A diszlexiás lány aki szerint “ nincs esélyem az egészségesekkel szemben, nekik eleve megvan az amiért nekem dolgoznom kell”. Mit tesz vele ez a meggyőződés ?

Egy feleség, aki kétségbeesetten menekülne az agresszív férjétől, de retteg a saját útját járni. “ 2 gyerekem van, mindig is a férjem kereste a pénzt, én a gyerekeket neveltem. Hogyan tudnám eltartani őket, én nem ezt tanultam ?!”

Várj egy percet...
Tudom, hogy mindegyik sztorinak van értelme. Könnyen lehet az is, hogy mind igazak! De ténylegesen egyik sem a valódi okai annak, hogy nem érted már el azt amit szeretnél! Az ezekhez hasonló vacak sztorik ugyan megvédenek minket attól, hogy ki kelljen lépnünk a komfortzónánkból és kockázatot kelljen vállalnunk, de végső soron sokkal többet ártanak mint hasznàlnak.

Mi lenne ha a kövér srác változtatna a nézetén és inkább így gondolkodna : “Nem a génjeim tesznek kövérré, hanem a szokásaim. Azokat pedig bármikor megváltoztathatom és ezt most azonnal el is kedzem!”

A lány sztorija ? Mi lenne ha tisztábban látna és ezt mondaná? Diszlexiás vagyok, de nem rosszabb. Igen, lehet hogy keményebben kell majd dolgoznom, de az vegül csak a javamra válik.“

Az anya is tudna változtatni a nézetén. “ 2 gyerekem van. Én neveltem őket, ami az egyik legnehezebb és felelőségteljesebb feladat amit egy ember csinálhat. Ha ezt meg tudtam tanulni, akkor azt is megtanulom majd, hogyan keressek többet és tartsam el őket tisztességesen.“

Oké. Sejtem mit gondolsz. Kibasz**t pozitív gondolkodás! Mi van ha nem csupán ennyi ?! 

Annyi minden van ebben a pillanatban is körülöttünk a világban. A sztorink nagymértékben meghatározza mi az amit észre veszünk ebből. Hiába van körülöttünk pont az amit keresünk, egy vacak sztori elvakít minket és soha nem fogjuk észrevenni, amire épp szükségünk van.

Előfordult már veled, hogy nem találtad mondjuk a kulcsodat pedig az mindvégig ott volt a kezedben ?
Pontosan tudod mire gondolok. Keresed... keresed... felforgatod először a szobádat, aztán az egész házat miatta, mérgelődsz, de mégsem találod sehol. Végül benyit valaki a szobába és megkérdezi mit keresel. Te elmondod, hogy a kulcsot, ő pedig rávágja, hogy dehàt ott van a kezedben!

Hogyan lehetséges ez ? A szemed egész biztosan látta a kulcsot. Érezned kellett azt is, hogy ott van !

Mégsem vetted észre, mert volt egy pocsék sztorid azzal a kulccsal kapcsolatban! “sosem tudom hová teszem le” “nem tudom hová tettem a kulcsot” “nem találom a kulcsot stb..”. Az ilyen dialógus egyszerűen blokkolja az agy azt a részét ami felismerte volna a kulcsot!

Mindenkinek van egy sztorija. Mindenkinek!

Ahogyan te is látod, ez a sztori vagy bilincsbe ver, vagy felszabadít minket!

 

Tudod melyiket kell válaszd!

 

-TJ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr8114188069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása