A Tóth József blog

A Tóth József blog

SZEMELYISÉGTÍPUSOK - DISC RENDSZER

2018. december 21. - The55man

e077dca8-ad66-4e3d-9e0b-f0696fa45e2f.jpegSzemélyiségtípusok

"Mindenkinek van valamilyen elmélete az emberi természetről. Mindenkinek fontos, hogy előre jelezhesse mások viselkedését, ez pedig azt jelenti, hogy elméletekre van szükségünk, amelyek megmondják, hogy mi mozgatja az embereket." Steven Pinker

Valahol mindannyian egy tőről származunk, egy a forrásunk. Akkor mégis mi az oka, hogy egyes emberekkel azonnal megtaláljuk a közös hangot, míg másoknak már a puszta jelenléte is frusztrál minket? Többek között ennek a gyakori jelenségnek a hátteréről is lerántom a leplet a személyiségtípusokat bemutató bejegyzésemben.
Valószínűleg már hallottál arról, hogy az embereket a személyiségük alapján különböző csoportokba sorolják, más szóval kategorizálják. Sokféle osztályozási rendszer létezik, most pedig ezek egyikét, a DISC Tesztet mutatom be nektek.

A DISC teszt egy online-kérdőív alapú modell, amelyet általában a vállalatok munkaerő kiválasztásnál használnak. Röviden fogalmazva ez egy kérdőív, amelyet a jelölt kitölt és ez alapján a munkaadó el tudja dönteni, hogy alkalmas-e az adott pozíció betöltésére.
Viszont ez a modell a mindennapi életben is alkalmazható. A DISC négy csoportba sorolja az embereket a viselkedési stílusuk alapján:

D – Irányító (Domináns)
I – Kapcsolatépítő (Befolyásoló)
S – Támogató (Kitartó)
C – Elemző (Szabálytisztelő)

 

A DISC Tesztben az átláthatóság és a könnyebb megértés végett minden csoporthoz saját színt társítottak.

D – Irányító (Domináns)

A „piros”, tehát az irányító típusú emberek vezető típusok. Nyitottak az emberek felé, célra törők, határozottak, merészek, és nagyon gyorsan képesek dönteni. A legtöbb esetben ők lesznek egy vállalat vezetői, egy csapat kapitányai vagy egy csoport irányítói.
Erős személyiségek, akik képesek vezetni másokat. A csapatsportokban egy irányító stílusú embert választanak csapatkapitánynak, mivel nagyon jól tudja motiválni a társait. Persze, csak azért nem lesz valaki jó vezető, mert domináns típus. Viszont a sikeres irányításhoz rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal is.

I – Kapcsolatépítő (Befolyásoló)

A „sárga” típusok a kapcsolatépítők. Ők emberközpontúak, nyitottak, bizalommal közelednek mások felé. Általában népszerűek, mivel gyorsan barátkoznak, bárkivel képesek megtalálni a közös hangnemet és elfogulatlanok. Képesek sokat beszélni, nagyon szeretik a társaságot.

S – Támogató (Kitartó)

A támogatók a DISC-ben a „zöld” színt kapták. Befelé fordulók, de ők az igazi csapatjátékosok. Stílusuk lassú tempójú és nagyon megnyugtató. Számukra igazán fontosak a szoros emberi kapcsolatok, épp ezért higgadtak, kedvesek, türelmesek, és megértők.

C – Elemző (Szabálytisztelő)

Végül, de nem utolsó sorban következzenek a „kékek”, más szóval az elemzők. Befelé fordulók és feladatközpontúak. A viselkedésük önálló és módszeres. A „pirosakhoz” hasonlóan nagyon fontos számukra a feladat elvégzése és ezért tűnhetnek kritikusnak.

Jellemző az elemzőkre a pontosság, óvatosság, precizitás, tényfeltárás. Ha beszélgetnek, általában nagyon diplomatikusak. Az ilyen típusra szokták néha mondani, hogy kimért.

Fontos megjegyezni, hogy nincs jó vagy rossz típus. De általában két meghatározó szín található meg egy emberben. Ritka az olyan eset, amikor valaki csak az egyik csoportba sorolható. Tehát mindenkiben megtalálható mind a négy stílusjegy. Viszont azt is jó, ha tudod, hogy a legtöbb embernél létezik természetes és felvett viselkedés. A természetes viselkedés az, amilyen vagy valójában. Ahogy otthon a családoddal vagy a szűk baráti köröddel viselkedsz.

Ezzel szemben a felvett viselkedés az, amit idegen környezetben mutatunk magunkból. Mivel mindenkiben van megfelelési kényszer, ezért szeretjük magunkat jobbnak mutatni. De ezt a felvett viselkedést nem tudod sokáig fenntartani, mivel viszi az energiádat és előbb vagy utóbb kiégsz. Én azt tanácsolom, hogy bátran add önmagad, olyannak, mint amilyen természetesen vagy a szűk baráti köröddel.

Amint megérted ezen viselkedési minták mozgatórugóit, másképp fogsz közelíteni az adott személyekhez. Itt is érdemes betartani az aranyszabályt, hogy először érts, azután értesd meg magad. Ha könnyebben akarsz boldogulni és kapcsolatot teremteni az emberekkel, akkor az önmagad megismerésén túl érdemes megérteni, hogy az emberek milyen okból viselkednek úgy ahogy.
Nagyvonalakban ezek alapján már Te is képes leszel magadat besorolni, hogy melyik csoportba tartozol. Minél korábban ismerkedsz meg a DISC teszttel, annál könnyebben fogsz kapcsolatot teremteni az emberekkel és ismered meg saját magad.

A bejegyzésem Nagybányai Nagy Olivér, Pongor Orsolya, Hadarics Márton: DISC A mindennapi kommunikáció és viselkedés titka című könyv alapján készült.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr1414506002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása