A Tóth József blog

A Tóth József blog

Hogyan motiválhatja gyermekét a tanulásra anélkül, hogy megvesztegetné ? 2.0

2019. február 14. - The55man

0d455829-18c7-46ff-abc5-9708766bd2f5.jpeg
Az előző posztban arról beszéltünk, hogyan motiválhatja gyermekét azzal, hogy az ő "nyelvén" beszél hozzá" Megállapítottuk, hogy vannak emberek, akik cselekvése elsősorban az öröm megszerzésére irányul és vannak, akik inkább a fájdalom elkerülése miatt cselekszenek! Ez azonban csak az első metaprogram volt! 

Ha valóban hatékonyan szeretne gyermekével kommunikálni, akkor meg kell ismerkedjen azzal is, amit csak úgy hívunk, hogy belső és külső referenciakeret! 

Ez a metaprogram azt szabja meg, hogy honnan jön számunkra a BIZONYOSSÁG érzése! Ez pedig nagyon fontos, mert a bizonyosság az első olyan szükséglet, ami befolyásolja a viselkedésünket! 

Honnan tudja Ön, hogy jól csinál valamit ?  Legyen az a munkája, a hobbija, vagy akármi más.  Honnan tudja, hogy jól végzi a dolgát ?  Ha erre azt válaszolja, hogy tudom, mert a barátaim mindig mondják milyen jó vagyok, vagy a főnököm rendszeresen megdicsér engem, akkor az Ön referenciakerete külsőOnnan tudja, hogy valami jó, hogy mások azt mondják!  

Amennyiben Önnek belső referenciakerete van, szinte semmit sem számít, hogy a barátai, vagy a főnőke mit gondolnak az Ön munkájáról. Ön legbelül érzi, hogy amit csinál az jó vagy rossz!

Nincs ez másképp a gyerekekkel sem!   

Tudnia kell ők melyik keretet használják, ha hatékonyan akar velük kommunikálni! 

Tegyük fel, hogy a gyermekének nagyon erős külső referenciakerete van és ezen kívül az örömszerzés az ami cselekvésre motiválja! Hogyan venné rá, hogy keményebben tanuljon és javítson az iskolai eredményein ? Biztosnak kell lennie, hogy a mondandójából kiderül, hogy mennyi örömhöz vezet majd az új viselkedés, de a külső referenciakeret miatt, azt is el kell mondania, hogy MÁSOK SZERINT IS ez a helyes dolog!!!  Valami ilyesmit mondjon: Anett, a tanárnő arról mesélt nekünk a szülőin, hogy a volt diákjai ( külső re. keret ) , akiknek legalább 4.5 volt középiskolában az átlaga, arra az egyetemre mehettek továbbtanulni, amelyikre csak akartak, így most azt a munkét végezhetik, amit imádnak csinálni!

Ez a megközelítés működni fog, mert arról beszél ami őt érdekli. Mondhatná neki, hogy ha nem tanulsz, akkor sosem lesz rendes munkád és egész életedben azt kell csinálnod mit utálsz, de egy olyan ember, aki az örömteli dolgok felé húz, nem nagyon értené ezt a megközelítést. 

Most nézzük az előző példa ellentétét! A gyermeke belső referenciakerettel rendelkezik és elsődleges stratégiája a fájdalomtól való elhúzódás! Ebben az esetben mit mondana neki ? PL: Anett, szerintem te nagyon okos lány vagy, aki elég érett ahhoz, hogy eltudja dönteni, mi a jó neki ( belső re. keret )!  Csak te tudod, hogy mit veszítesz azzal ha nem tanulsz rendesen és mit kell majd nélkülöznöd később ( fájdalomtól amitől elhúzódhat ) , azért mert nem tetted meg amiről tudtad, hogy az lenne a helyes ( ismét belső re. keret ) ! Ez a megközelítés remekül működne azoknál, akik belső referenciakerettel rendelkeznek és elsődleges motivációjuk a fájdalomtól való elhúzódás! Viszont biztosan elbukna, ha az illető külsö referenciakerettel rendelkezik!  

                                                           

                                                                      Félelmetes, milyen ereje van néha egy szónak. Sorsokat sodor és életeket dönt. Egyetlen szó, amit nem kellett volna kimondani.

- Wass Albert

Ha egy magában biztos embert rá akar venni valamire azzal, hogy másik is megtették már azt a dolgot.. akkor rossz úton jár. Nem az ő nyelvét beszéli.  Ugyanez fordítva! 

Egy külső kerettel rendelkező embert ritkán lehet meggyőzni a “ csak te tudod, hogy mi a helyes” szöveggel! Apropó: A külső re. keret általában, akkor működik a legjobban, ha az érintett tud azonosulni a keret tagjaival. Pl egykorúak, ugyanabba az iskolába járnak, hasonló hobbiaik vannak stb.. 

Természetesen a gyerekek többször hallgatnak még a körülöttük lévőkre ( külső re. keret ), mint a felnőttek, akiknek több a tapasztalatuk! Az, hogy most valakinek külse re. kerete van az nem jelenti, hogy mindig is az lesz. Minél több tapasztalatot szerez egy területen, annál inkább erősödnek a belső referenciái! 

Ha Ön szülő, akkor szerintem anélkül is tudja, hogy a gyermeke melyik csoportba tartozik, hogy meg kéne kérdeznie tőle! Ha mások stratégiáját szeretné feltérképezni, akkor kérdezze meg tőlük, amit én kérdeztem Öntől pár sorral feljebb! " Honnan tudja Ön, hogy jól csinálja amit csinál ?  Legyen az a munkája, a hobbija, vagy akármi más! Honnan tudja, hogy jól végezte el a munkáját ?" 

Ha az illető azt mondja, hogy csak úgy tudom, vagy egyszerűen érzem, akkor belső referenciakerete van! Amennyiben mások véleménye a döntő nála, akkor az ő refrenciája kívülről jön! 

Ne feledje, hogy ezek a stratégiák egyenként is hatékonyak, de a legjobb ereményt, akkor érheti el ha kombinálja őket! Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudja csinálni lehet, hogy sokat kell gyakorolnia, de végül nagyon megéri az erőfeszítést! 

 

- TJ

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozseftoth.blog.hu/api/trackback/id/tr3814625564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása