A Tóth József blog

Viszlát blog.hu

2019. december 18. - The55man

jan-tinneberg-gjjhg4gm7na-unsplash.jpg

Srácok..  

A saját honlapom folytatjuk ( ha ezt olvasod, akkor még lehet, hogy nincs teljesen kész, de folyamatban ) 

Nézz szét nálam :) 

 

Apropó:  Ha szeretnél elsőként értesülni a bejegyzésekről, akkor iratkozz fel... 

- Józsi 

 

Belehalnál ha azt csinálnád, amit szeretsz ?


lidya-nada-_0akqa9gr4s-unsplash.jpg

Az emberek jelentős része elégedetlen azzal, amit csinál...  és vannak, akik a pokolba kívánják... 

...de akkor miért csinálják ?   Most komolyan.. Miért ? 

Azért, mert kondícionálva lettek arra, hogy csinálják... 

Minden amit te és én emberi lények teszünk az meggyőződések, elvárások sokaságának eredménye, amelyeket útközben tanultunk... 

Én értem, hogy a magad módján különleges akarsz lenni..  ..én is..  DE, a mód amit manapság használunk az botrány...

Egy gyerek sem született úgy, hogy a diplomái számától érezte magát valakinek. Egy gyerek sem vágyott tetoválásra és piercingre azért, hogy különlegesnek érezze  magát..  ..és főleg... egy gyerek sem akart sok pénzt keresni azért, hogy méltó legyen a szeretetre...

Ezeket útközben tanultuk...   ...sőt... olyan jól megtanultuk, hogy mostmár ezek az ideálok irányítanak bennünket..  

Milliók vannak világszerte ( igen én is bűnös vagyok ) akik nem csinálták/csinálják azt, amire vágynak, mert akkor nem lesznek elég különlegesek a társadalom szemében... 

Festeni akarnak, de az nem munka ... Buszt akarnak vezetni, de akkor lúzernek nézik őket... Érzik, hogy tanárnak születtek, de azok keveset keresnek...  Imádnak felszolgálni, de akkor nem lesznek híresek

 

Édesanyám azt mondta: Ha katona leszel, akkor Tábornok lesz belőled. Ha szerzetes, akkor te leszel a Pápa. ..Én viszont festő lettem, így lett belőlem Picasso!

- Picasso 

 


A különlegességre törekvés nagy úr. Kikerülni nem tudod, de dönthetsz arról, hogyan éred el... Elfogadod egy búval baszott társadalom normáit, vagy saját magadnak felelsz meg ?

Pénz. Csillogás. iPhone. Tetkó. Gucci.  Ezek mind nagyszerű dolgok, de ha csak azért akarod őket, hogy többnek tűnj másoknál, akkor szerintem bajban vagy...

Arról nem is beszélve, hogy...

Ezek közül már egyik sem ritka manapság...  Azok az idők elmúltak...

Tudod mi a ritka ?

Valaki aki a saját normái szerint él...  Aki azt csinálja, amire született... Aki a szívére hallgat az egója helyett...  Az a ritka manapság...


A boldogság az új különlegesség...  .. és egyre inkább az..

 

- TJ 

 

A KÉPZELŐERŐ és a LOGIKA együtt sétált be a bárba, de élve csak az egyik jöhetett ki onnan..

6ea804c4-c776-465c-a3a1-4b4da42266f9.jpeg

Kb 12 éves lehettem. Rég aludnom kellett volna, de sokkal jobb volt ébren lenni...  Feküdtem a sötét szobámban és arról fantáziáltam, hogy azt a cross-motort vezetem, amelyiket az újságban néztem ki magamnak.  Emlékszem minden részletre.

.. tudom milyen ruhában voltam.. ..  melyik pályán mentem...   ... milyen érzés volt a levegőben repülni...  Még azt is, milyen illata volt a vasnak.  Csak erre tudtam gondolni és megszállott lettem a gondolattól. 

Mindent megadtam volna, hogy valóra váljon...   Tényleg mindent..

Viszont... 

Amikor ( mindössze 12 évesen ) azon az ágyon feküdtem...  Elég komolyan túlsúlyos voltam. A szüleim hallani sem akartak arról, hogy motort szeretnék. Semmit nem tudtam a sportról és a motorokról sem...   ( és ez csak néhány tényező azok közül, amelyek ellenem dolgoztak ) 

Semmi nem utalt arra, hogy az álmom egyszer megvalósulhat... 

Én viszont nem adtam fel a reményt...   Továbbra is álmodoztam.. 

 

Fogalmam sem volt, hogy a felszín alatt valami elkezdődött.. 

Hosszú sztori rövien: 

Néhány év múlva azon kaptam magam, hogy  éppen olyan ruhában, éppen olyan motorral és ugyanazokkal az átkozott érzésekkel éltem át, de már a valóságban azt, amiről olyan sokáig csak fantáziáltam. Megvalósult az álmom.

 

Wow.  Elképesztő felismerés volt.. 

 Át kellett gondolnom az egészet..   Hogyan történhetett ? Amikor először gondoltam rá, akkor semmi nem utalt arra, hogy sikerülhet..  

 

Lehetséges, hogy a képzeleted bepillantást enged a jövődbe ? Lehet, hogy a gondolat, amelyhez érzelmileg kötődsz, valamilyen megmagyarázhatatlan módon elkezd fizikai valósággá válni  ? Lehet, hogy a tudattalanba elültetett gondolat irányítja a döntéseid úgy, hogy az valósággá váljon ?

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdések szállták meg az elmémet.

 

 

"A logika elvisz téged A-ból B-be. A képzelőerő viszont elvisz bárhová”

 

Albert Einstein

 

Azon a napon nem csak az álmomat éltem meg. Valami sokkal nagyobb dolog is történt..   Egy olyan leckét tanultam, amiről mint kiderült, sokáig a legnagyobbak is csak félve mertek beszélni... 

 

A képzelet ereje sokkal hatalmasabb, mint gondoltam.  Sokkal...

 

 -TJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit csinálsz, vagy akivel csinálod ?

 icons8-team-ytwxplo5haa-unsplash_1.jpg

 Érdekesek vagyunk mi emberek. Ha nem vagyunk boldogok, rögtön azt okoljuk, amit csinálunk.

“ Nem nekem való ez a munka”

“Nem szeretem már ezt a sportot “

“ Semmi kedvem az edzéshez”

 

Hiszek persze abban, hogy mindenkinek azt kellene csinálnia, ami valóban passzol hozzá… 

DE… előfordul, hogy változik a „mi”, az érzések viszont maradnak a régiek.

 …akkor mi a megoldás ?  A millió dolláros kérdés:

Tényleg az a baj, amit csinálsz, vagy az akivel csinálod  ? Elég nehéz bármit is élvezni, ha folyamatosan olyanok vesznek körbe, akiket nem kedvelsz… Ezzel szemben hajlamosak vagyunk megszeretni tevékenységeket, amelyeket inspiráló társaságban végzünk…   ( így működik az agy.. összekapcsol dolgokat )

Olyanokkal vedd körbe magad, akik felemelnek

- Payal Kadakia

Szerinted ?

 

- TJ

Hogyan szerezd meg...

b89855ab-7733-41e4-95c8-01fb5b22e6b2.jpeg

Vannak emberek, akiknek megvan, amit te akarsz.   Neked még miért nincs ? 

Nem fogom leegyszerűsíteni.  Vért izzasztó kemény munka. Segítség másoktól. Kitartás. Akaraterő. Vért izzasztó kemény munka. Szerencse. Helyes szokások. Jó helyen jó időben lenni. Türelem. A helyes gondolkodásmód. Kielégíthetetlen éhség.  Vért izzasztó kemény munka.  Szerepmodellek. Helyes stratégia. 

Tudom. Ezek mind kellenek.  A vért izzasztó munkát említettem ? 

Egy valamit viszont kihagytam. Szándékosan. 

Ez a valami több sikerért felelős, mint bármi más a listán.  Ez a valami...

 • A szegényből gazdagot csinál
 • A búzából kenyeret
 • Az ismeretlenből világsztárt
 • Festékből és vászonból a Mona Lisa-t
 • Alkatrészekből űrhajót
 • Tehát VÁGYAKBÓL VALÓSÁGOT 

 

Hogy mi ez a valami ?

Nem más, mint a saját képességeid.  

Ronaldo és Messi úgy bánik a labdával, hogy tátva marad a szád ha meglátod. Elvis és Michael Jackson úgy énekelt,  hogy azt sosem felejtjük. Picasso és Michelangelo olyat festett, hogy ha meglátod, nem akarsz hinni a szemednek. 

Mind olyan képességet fejlesztett ki, amely mérhetetlenül értékes és ritka, mint a fehér holló! Így tudták elérni, azt amiről mi csak álmodunk. 

Tehetségesnek születtek ? Biztos. Viszont mind keményen dolgozott azon, hogy tökéletesítsék azt, amit ajándékba kaptak.

Minden művész amatőr volt először. 
- Ralph Waldo Emerson

 

A NAGY KÉRDÉS:  Neked milyen képességen kell dolgoznod ??  Melyik az a képesség, aminek a birtokában egy teljesen más minőségű életet élhetnél ?  

 

Nincs itt az ideje dolgozni rajta  ?

Láss neki most.   Komolyan.  Most! 

 

- TJ 

 

 

Ui: Most!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan növeld a motivációd

serghei-trofimov-xikbb9upcci-unsplash.jpg

Ki ne szeretne reggelente úgy kipattani az ágyból, hogy egész nap azzal foglalkozhat, amit imád ?.

... és hányan élnek tényleg így ?.    Kevesen.   Nagyon kevesen. 

Van a motivációnak titka egyáltalán ?   Mit csinálnak másképp, akik egyik célt a másik után érik el ? 

Tony Robbins ( amerikai Coach ) miután 3 000 000 millió embernek segített változást elérni világszerte, rájött, hogy nem véletlen küzdünk ugyanazokkal a problémákkal az egész világon.  Igaz, hogy a magunk módján egyediek vagyunk, de az idegrendszere minden embernek ugyanúgy működik. 

Tony rájött, hogy minden emberi cselekvés 6 egyszerű szükségletre vezethető vissza.  

Mi köze ennek a motivációhoz ? MINDEN. 

Ha egy cselekvésben kielégülnek ezek a szükségletek, akkor motiváltak leszünk arra, hogy csináljuk azt.  A motivációnk szintje pedig attól függ, hogy mennyi szükséglet és milyen szinten elégül ki. 

Ez hihetetlenül fontos megállapítás.  

Melyek ezek a szükségletek ?!

BizonyosságAzt jelenti, hogy el tudod kerülni a fájdalmat és örömöt, de legalább kényelmet tudsz szerezni magadnak. A folyamatos fájdalom folyamatos károkat tenne a testben. Az pedig halálhoz vezetne.  Ez egy túlélő mechazimus. ( ez a szükséglet húz vissza a kockázatvállalástól és éri el, hogy biztosra menj ) Csak mondom :) 

Változatosság ( bizonytalanság ) : A teljes bizonyosság izgalmas lehet egy ideig, de miután mindig mindenben biztos vagy... mi történik ? Változássra vágysz.  A szikra, a szenvedély az ismeretlenben lakik. Akik a változatosságot értékelik többre, azok szeretnek kockáztatni. 

Jelentőségteljesség: Az érzés, hogy fontos vagy. Különleges. Egyedi. Utánozhatatlan. Ez a szükséglet felel például azért, hogy néhányan bizarr módon öltözködnek. Gazdagok akarnak keresni ( általában ).  Többet akarnak elérni és szeretnének kiemelkedőek lenni.  

Szeretet / Kapcsolódás: Valószínűleg a "legmélyebb" szükséglet. A legtöbben csak azért akarnak jelentőségteljesek lenni, mert egy bizonyos szinten hiszik, hogy akkor szeretve lesznek. Ez a szükséglet olyan a léleknek, mint az Oxigén a testnek.

Növekedés: Az előző 4 szükéglet kielégítésére mindenki talál módot. Mindenki.  Lehet, hogy romboló cselekvést, mint például a drogok, de mindenki megtalálja a módját, hogy kielégítse a fentieket.  A növekedés az más. Nem mindenki növekszik. Aki viszont igen az úgy érz, hogy ÉL. Ezen a világon semmi sem marad állandó. Valami vagy növekszik, vagy haldoklik. Mi emberek remekül érezzük magunkat ha, fejlődünk valamiben, ami fontos nekünk. Ettől érezzük úgy, hogy élünk. 

Hozzájárulás: Az érzés, hogy teszünk valamit, ami túlmutat rajtunk. Biztos te is voltál már úgy, hogy tettél valamit, ami helyes volt és nem mondtad el senkinek. Belülről viszont jó érzés volt.  Ezért mondják, hogy jobb adni, mint kapni. 

Minden emberi lényben megvan a kiválóság lehetősége. 

Minden lélek a hozzájárulásért sóvárog

- Amy McTear

 

Nézzük például a focit ( azt mindenki ismeri ) 

Miért játszák annyian ezt a sportot ?  Mondhatod, hogy olcsó, de sok elfoglaltság van, ami szintén nem kerül sokba, mégsem lett soha népszerű.

A fociban kielégülnek a fenti szükségletek!  Ezért imádja és motivált ennyi ember, hogy játssza! 

Ha nálad van a labda és az egész lelátó téged figyel, mennyire érzed magad fontosnak ? Mennyire érzed a kapcsolódást a csapattársakkal és a közönséggel ? Mennyi változatosság van a játékban ? Soha nem igazán kiszámítható mi fog történni. Az egész tele van pozitív bizonytalansággal.  Mennyire vagy biztos abban, hogy örömteli lesz játszani ?   

Sok embernek minden kérdésre azt mondta volna, hogy 10/10. 

Arról nem is beszélve, hogy fejlődnek a játék során: Ez növekedés.  5 szükséglet nagyon magas szinten kielégül. Persze, hogy ennyire népszerű ez a sport. 

 

Min múlik, hogy ki milyen helyzetben érzi úgy, hogy kielégülnek a fenti szükségletek ? ( nem mindenki szeret focizni sem )

A meggyőződésein. Arról, hogy mit jelent neki az adott dolog. 

Lehetséges, hogy a meggyőződéseink megváltoztatásával motiváltá válunk? Hmm.. 

 

Megbeszéljük legközelebb.

 

- Tóth József 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan látod a világot ?


timj-vrv_nzhaftc-unsplash.jpg

Az egyik barátommal beszélgettem néhány napja. Logisztikusként dolgozik.

Miközben beszélgettünk a következőt mondta:  "Józsi! Minden logisztika."   Hogy került ide a pohár elénk ? És a szék amin ülünk ?

Hmm. Érdekes. Gondoltam magamban.   Én is gyakran mondom olyasmit, hogy:

"A pszichológia minden!"  / " A marketing az minden" 

Talán ezért írta Hamvas Béla a következő sorokat:  

Millió apró tükörben láthatod magadat,

Hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!

Jól lehet, hogy nem olyannak látjuk a világot amilyen, hanem egy olyan szemüvegen keresztül, aminek lencséje meggyőződésekből, szabályokból, fájdalmas és örömteli tapasztalatok emlékképeiből áll. 

Gondolj csak bele. Mi jut eszedbe ha meglátsz egy hajléktalant ?  Ha ismertél olyan embert, aki egy betegség miatt lett munkaképtelen és ezért került az utcára, akkor jó eséllyel más véleményen leszel róluk, mint az az ember, akinek az ismerőse azért került az utcára mert verte a családját és elitta az összes pénzét.   Mind szeretünk általánosítani. ( nem pont ezt tettem ? :) 

Egy adott dologról kialakult meggyőződés olyan mint egy lencse, amin keresztül ezentúl szemléljük a helyzetet. 

 

A legtöbben azonban tele vagyunk helytelen meggyőződésekkel... 

 Nincs itt az ideje megállni egy kicsit és levenni ezt a szemüveget ? ( megkérdőjelezni, hogy amiben hiszünk igaz-e ) 

Még a végén észreveszed, hogy amitől féltél nincs is ott, vagy amit mindig is akartál végig ott volt előtted... 

 

Egy próbár megér. 

 

- TJ  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan válj a tettek emberévé


jakob-owens-ciur8zisx60-unsplash.jpgTudod mi a társadalom legnagyobb problémája  ?

Szerintem nem a drog, vagy az alkohol.  Nem a is a klímaváltozás, vagy az elhízás. 

Sokkal inkább az a dolog, ami az egészet lehetségessé teszi.  A legnagyobb gondunk az, hogy tudjuk mit kellene tennünk, de nem tesszük. 

 • Tudjuk mi a helyes lépés, de halogatunk...
 • Tudjuk mit mondjunk a másiknak, de félünk kimondani..
 • Ismerjük az összes működő diétát, mégsem tartjuk be egyiket sem... 

 

A legnagyobb szakadék az életünkben aközött van, amit tudunk és amit valójában megteszünk...  ( Az emberi elme tudatos és tudattalan része közti funkcionális különbség gyönyörű megnyilvánulása ez ) 

Képzeld el, hogyan változna meg az életed, ha egyre több olyan dolgot tennél meg, amit eddig halogattál! 

Szeretném megosztani Veled azt az eszközt, ami rengeteget segít nekem ezt elérni.  

Az eszköz egyszerű és hatékony. Akkor és ott alkalmazod, ahol csak szeretnéd. Benjamin Franklin. Albert Einstein.  Abraham Lincoln.  Mind ismerték és használták ezt a "titkot". 

A titok pedig nem más, mint LEÍRNI azt, amit el akarunk érni.  Amikor leírsz valamit, mágikus dolog történik. Olyankor elméd azon részéhez beszélsz, amelyik a viselkedésedért felelős. Világossá teszed a tudatalatti elmédnek, hogy mi után kell mennie és nagyjából 7-8X nagyobb az esélye, hogy meg is teszed, amit leírtál.  Próbáld ki ha nem hiszed. Működik. 

Minden reggel készíts egy listát arról, hogy mit szeretnél elérni aznap és írd le őket egytől egyig...  

Hálás leszel, hogy így tettél. 

 

- TJ 

 

Ui: Ne a számítógépbe vagy telefonba pötyögd be. Tollal írd fehér lapra :) 

 

 

 

 

 

Hogyan szabadulj meg a rossz érzésektől

drew-graham-pvyhz0wmhdo-unsplash.jpg

Hogy érzed magad ?  Határozd meg kérlek, mielőtt tovább olvasol!

A legtöbben az alábbi érzelmeket élik át egy nap alatt: 

 • unalom
 • félelem
 • izgatottság
 • öröm
 • harag
 • szeretet
 • remény
 • boldogság

Azt a legtöbben tudják, hogy milyen mindennapi szokásaik vannak. Korán kelnek. Kávéval indítják a napot. Délutánonként súlyzóznak, stb..

Azt azonban kevesen tudják, hogy az érzelmeiket is a szokásaik hozzák létre...  Például annak a szokása, ahogyan a testüket használják...

Ez pedig azért van, mert a mód ahogyan a testünket használjuk, gyakorlatilag meghatározza, hogyan érezzük magunkat!  

Jobban akarod érezni magad ?  Cool.  Menj el kocogni. Lélegezz mélyeket. Ugrálj egy kicsit. Vegyél fel erőt adó testtartást.  Feszítsd meg az izmaid. Húzd ki magad.  Törd meg a nem kívánatos mintát.  Vegyél fel olyan pózt, amit akkor vennél fel ha tényleg boldog lennél. 

Egy nagyon okos ember a következőt mondta egyszer:   “Nem azért mosolygok, mert boldog vagyok. Azért vagyok boldog, mert mosolygok.”

 

Egy próbát megér... 

 

- Tóth József

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ki kontrollálja az érzelmeid ? 3.0

kat-j-npmr0rblyhq-unsplash.jpg

Hogyan reagálsz ha a barátod elkésik a találkozóról ? Mérges leszel ? Netán kíváncsi ? Aggódni kezdesz ?

Mindegyik elképzelhető! A kérdés, hogy miért reagálunk teljesen eltérő módon ugyanarra a helyzetre ?

Nos, azért mert az a helyzet mindenkinek mást jelent!

Önmagában minden csak VAN! Mi emberek adunk a dolgoknak jelentést és ez a jelentés befolyásolja, hogy milyen érzelmet tapasztalunk meg! Ez az érzelmi állapot pedig megszabja, hogyan cselekszünk… A cselekedetek pedig létrehozzák az eredményeinket…

Ezt az előző bekezdést kérlek olvasd el még egyszer! Aztán még egyszer! Addig olvasd amíg biztos nem leszel benne, hogy megértetted!

Vegyük az előző példát! Tegyük fel mérges vagy, mert a barátod késik! Akkor is mérges lennél ha tudnád, hogy balesetezett és épp mentővel szállítják ? Felteszem, hogy nem! Legalább is nem rá! Azért voltál mérges, mert a késése valami olyasmit jelentett neked, hogy a találkozó nem elég fontos neki, vagy te nem vagy prioritás számára!

Gondolj valamire, amit megakarsz tenni, de régóta halogatod! Mi tart vissza a cselekvéstől ? Nem egy érzelem ? Mondjuk telefonálnod kellene egy potenciális ügyfélnek, de nem tudod magad rávenni! Ez azért van, mert a telefonálás azt jelenti, hogy _____________ ( töltsd ki a vonalat ), ez a jelentés pedig olyan érzelmet szül ami megállít téged! Mi lenne ha ezt jelentené inkább: Mindegy, hogy mit mond, eggyel mindenképp közelebb kerülök az IGEN-hez! Ha csinálom, csak idő kérdése, hogy mikor sikerül! Egy ehhez hasonló meggyőződés más érzelmeket produkál. Olyan érzelmeket, amik cselekvésre ösztönöznek… Ez a cselekvés pedig megteremti a vágyott eredményeket…

Látunk embereket, akiket feldob a visszautasítás! Látunk olyanokat, akik bármilyen helyzetben higgadtak maradnak! Látjuk, hogy néhányan könnyedén veszik még a legnagyobb kudarcokat is!

Ők nem feltétlen különlegesek, DE mindenképp különleges jelentést adnak a történteknek!

Beállsz közéjük ?

TJ